Over het boek


In dit boek laat ik je niet alleen zien hoe leuk en eenvoudig het is om een heerlijk visgerecht op tafel te zetten, maar ook hoe wij er zorg voor kunnen dragen dat ook volgende generaties van vis kunnen blijven genieten. Samen met de wereldberoemde fotograaf David Loftus leefde, viste en kookte ik met de mannen, vrouwen en kinderen van 's werelds meest duurzame visserijgemeenschappen. Vissers die op een verantwoorde manier hun vis vangen en daarmee een voorbeeld zijn voor de rest van de wereld.

De meer dan honderd visrecepten zijn afkomstig uit alle windstreken, van IJsland tot India en van Gambia tot Canada, geschikt voor elk moment van de dag, van een snelle lunch tot een feestelijk maal, en dankzij de heldere beschrijvingen geschikt voor elke visliefhebber. Naast de talloze gerechten licht ik diverse technieken stap-voor-stap toe. De prachtige fotografie vertelt, verleidt en verduidelijkt waar woorden tekort schieten.

Met dit boek wil ik de verhalen achter vis vertellen en iedereen inspireren om met goede, verantwoorde vis de lekkerste gerechten te maken. Enjoy! Voor nu en de toekomst.

Bart van Olphen



Recepten uit het boek


Krabkoekjes met citroenmayonaise

Krabkoekjes met citroenmayonaise

De Canadese krabben worden net als de kreeften met vallen gevangen. Die krabbenvallen zien er wel heel anders uit. De kreeft wordt gevangen met een soort krat van gaas en houten latjes. Het krat bestaat uit twee compartimenten: die worden 'de keuken' en 'de salon' genoemd. In de keuken zitten stukken vis als aas op een spies. Via een fuik kruipt een kreeft naar binnen en de keuken in. Zodra er een nieuwe kreeft binnenkomt - kreeften zijn nogal territoriaal - jaagt hij zijn voorganger via een andere fuik naar de salon. Zo komt het weinig voor dat één kreeft al het aas op eet. Bij krabben werkt het allemaal veel simpeler. De krabbenval is eigenlijk een grote, ronde, stalen kooi. Aan de bovenkant zit een flink gat. In het midden zweeft een net met aas aan een touwtje. De krabben ruiken het aas en klimmen op de val, maar voordat ze erbij kunnen, vallen ze over de rand in de kooi en kunnen er vervolgens niet meer uitklimmen.



Gravad Lax met mosterd-dille

Gravad Lax met mosterd-dille

Voor lunch, borrel of als voorgerecht



Chinese garnalentoast

Chinese garnalentoast



Perfect voor tijdens de borrel of als appetizer, deze Chinese garnalentoast. 



Hollandse garnalencocktail

Hollandse garnalencocktail



De meningen


'Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar (...) enthousiaste teksten, foto’s om van te watertanden en talloze recepten die in een handomdraai zijn gemaakt.'

NRC (Sam de Voogt)