Over het boek


De nieuwe Nordic Cuisine viert hedendaagse Scandinavische keuken door de nadruk te leggen op seizoensgebonden recepten voor thuis. Gerechten die stuk voor stuk de keuken van deze prachtige regio typeren. Met traditionele ingrediënten uit verschillende regio's - van Zweden tot Finland en van Denemarken tot Noorwegen - om deze vervolgens te transformeren tot moderne, alledaagse recepten.



Recepten uit het boek


Scandinavische gehaktballetjes

Scandinavische gehaktballetjes

Wat is het verschil tussen Zweedse en Deense gehaktballetjes, en Italiaanse? Nou, om  te beginnen dobberen  ze  niet  in  tomatensaus. Maar volgens  mij maken vooral  de  in melk geweekte broodkruimels en het vleugje piment het grote verschil. Door half runder- en half varkensgehakt te gebruiken, krijg je een zalig rijke smaak, maar als  je wilt kan het ook met enkel rund. Gebruik een blender om het gehakt zo fijn moge- lijk te krijgen. Maak meteen een dubbele portie, je kunt de balletjes goed invriezen.



Runderstoof met glühwein & gebakken bloemkool

Runderstoof met glühwein & gebakken bloemkool

Warme wijn wordt in Scandinavische landen traditioneel tijdens de koude dagen rond kerst gedronken, maar zoals je zult merken kun je er dus ook prima mee koken. De intense smaak van de specerijen zorgen voor een eenvoudige, kant-en-klare marinade en de suiker maakt dat het vlees heerlijk mals wordt. Om te voorkomen dat de suiker tijdens het bakken verbrandt, raad ik aan om de temperatuur iets lager te houden dan normaal.



Lamsvlees met stout, linzen & cranberry

Lamsvlees met stout, linzen & cranberry

Tussen alle granen en aardse ingrediënten in dit boek, mag een recept met stout bier natuurlijk niet ontbreken. De intense gerst-, mout- en koffienuances uit het bier dringen diep door in het lamsvlees. Hoewel Scandinavische stoofpotten vaak uiterst traditioneel zijn en room bevatten, is deze variant wat lichter en scherper van smaak. De pareluitjes zijn essentieel, en zorgen samen met de zoet-zurige cranberry’s voor het broodnodige zoetje. Net als de meeste andere stoofpotten, is ook deze op zijn lekkerst als hij even gestaan heeft. Ik raad aan om meteen een dubbele portie te maken en de helft in te vriezen; hij is dan wel drie maanden houdbaar.