Over het boek


Vleesbijbel is hét naslagwerk voor de vleesliefhebber. Gertjan Kiers leert hoe je kwaliteit herkent, hoe je uitbeent, verdeelt, splitst en bereidt. Je zult lezen over het slachtproces, het rijpen, over mager en vet, over mals of stug. Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en stap-voor-stapfotografie leert deze meesterslager je de kneepjes van het slagersvak en geeft hij zijn favoriete vleesrecepten prijs, variërend in tijd en moeilijkheidsgraad.
Gertjan Kiers is een geboren slager met een zere brede kennis van vlees. Hij deelt deze passie regelmatig tijdens workshops, al dan niet in combinatie met een proeverij. Gertjan is trots op zijn ambacht en voert dit met verve uit. Een ambachtelijk vak mag tenslotte gezien en geproefd worden! Als gastdocent helpt hij bij het begeleiden van jongeren om de top van de gastronomie te bereiken.



Recepten uit het boek


Wienerschnitzel

Wienerschnitzel

Meld de slager dat je de bovenbil wilt gebruiken om schnitzels van te maken. Hij kan dan rekening houden met de snijrichting en afmeting van het vlees. Je kunt de schnitzels paneren met paneermeel, maar panko geeft een luchtiger en krokanter resultaat.



Gegrilde cote de boeuf

Gegrilde cote de boeuf

Persoonlijk vind ik dit het stoerste vleesdeel dat er bestaat. Vlees met been doet mij altijd aan de oertijd denken, je krijgt ook spontaan zin om het uit de hand af te kluiven. Hoewel je gezelschap het misschien niet ziet zitten om de côte de boeuf van hand tot hand te laten gaan.



De meningen


De Vleesbijbel is een prachtig werk voor iedereen die alles – werkelijk álles – wil weten over het bereiden van vlees. Dat begint bij het uitbenen, splitsen en verdelen van complete koeien, schapen en varkens. De vang, de bavet, de dwars gesneden sucade (die je niet suddert, maar bakt als biefstuk), met dit boek in de hand weet je ze precies te zitten. Je leert hoe lang vlees moet rijpen, welke bereiding je kiest, hoe je soorten steaks kunt herkennen, wat je met de poten of de staart kunt aanvangen. En dat allemaal gepresenteerd met heldere stap-voor-stapfoto’s. Werk de Vleesbijbel door, en je mag jezelf gerust amateurslager noemen.

Nederlands Dagblad

Aan de hand van eenvoudige beschrijvingen en stap-voor-stapfotografie leert deze gepassioneerde slager en gastdocent je de kneepjes van het slagersvak. 

Gepassioneerde naslagwerk.

 

Proef het vakmanschap van de Keurslager

'Van iemand me zo veel kennis en enthousiasme over zijn vak lees je graag een boek.'

Elsevier

Dus vindt u het soms ook nog lastig om een bavette van een longhaas te onderscheiden? Dan lijkt me dit een regelrechte aanrader.

Hiske Versprille - het Parool  

Dit is een receptje wat ik nu al heb gestolen uit een boek dat nog niet eens is uitgekomen.

Dit recept schittert door eenvoud en geloof me, ja kan nooit meer zonder.

Felix Wilbrink - De Telegraaf