Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar

Dit zijn de beste kookboeken van dit jaar

Leesvoer Nederland heeft een voorbeeldige markt voor kookboeken, zegt promotor Édouard Cointreau. NRC bespreekt er elke week één. Uit het aanbod van afgelopen jaar kozen we negen boeken in negen categorieën.

Chef-kok Alain Caron brengt nieuw kookboek uit

Chef-kok Alain Caron brengt nieuw kookboek uit

Zijn nieuwe kookboek staat in het teken van de Franse keuken, maar dan met een twist, speciaal voor mensen die niet te lang in de keuken willen staan, maar toch een lekker gerecht op tafel willen zetten. "Het is niet te ingewikkeld,"vertelt Caron.

In de maak: Vleesbijbel

In de maak: Vleesbijbel

We zijn een boek aan het maken over vlees, want dat is er nog niet. Onzin natuurlijk, er zijn er zoveel. In alle soorten en maten. Slechts één daarvan heeft echt indruk op mij gemaakt: het grote gele slagersboek uit 1972, het lesboek Vleesverwerken van de SVO vakopleiding. Het boek waar ik als leerling-slager les uit kreeg. Dat boek vormde de basis voor mijn vleeskennis.

Duurzaam gevangen vis

Duurzaam gevangen vis

Een groot deel van onze oceanen wordt zwaar overbevist. Om ervoor te zorgen dat wij en volgende generaties kunnen blijven genieten van vis, zullen we een verantwoorde keuze moeten maken. Dat geldt bovenal voor wild gevangen vis, maar in toenemende mate ook voor kweekvis – ook dat moet op een duurzame manier gebeuren.

Lezing Joke Boon: Let it Bean!

Lezing Joke Boon: Let it Bean!

Woensdagavond 28 september organiseert Rijn IJssel Vakschool Wageningen Hotel de Nieuwe Wereld samen met SOW (Stichting Ondernemersfonds Wageningen) een avondvullend programma met als titel: Let it Bean! Schrijfster Joke Boon van het boek “Bonen!” geeft deze avond een unieke lezing over haar zoektocht naar heerlijke recepten met bonen. Op deze avond blijft het niet bij luisteren alleen; ook haar lekkere recepten kunnen worden geproefd die door de leerlingen van de vakschool worden gemaakt.

Het ROTZOOI festival stelt fermenteren centraal

Het ROTZOOI festival stelt fermenteren centraal

De auteurs van fermentatiebijbels Verrot Lekker (Christian Weij) en Over Rot (Meneer Wateetons) organiseren aanstaande zondag het ROTZOOI fermentatiefestival, een waanzinnig leuk, smakelijk en leerzaam festival op een van de mooiste plekken van Amsterdam.

Het is weer bramentijd

Het is weer bramentijd

De braam: mijn favoriete wildplukfruit Het zal er vast mee te maken hebben dat ik een soort alarmeringssysteem in mij heb voor bramenstruiken, want ik zie ze echt overal groeien; in de greppel langs de weg, in het park, bij het paadje langs het spoor, bij de rand van het bos...