200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels

200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels


Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt.

Bij cider staan we wat langer stil dan bij de andere vruchtendranken omdat het binnen de vruchtenwijnen de bekendste drank is. Het is een soort appelwijn, meestal bubbelend en soms plat. Cider wordt in heel veel landen geproduceerd en gedronken, maar de bekendste cidergebieden zijn het noordwesten van Spanje, Engeland, Normandië en Bretagne. Niet helemaal toevallig wordt het daar ook voornamelijk geproduceerd. Er bestaat ook cider van peren: poiré in het Frans, of perry in het Engels. Cider heeft hier een behoorlijk slechte naam. Het riekt naar goedkoopheid en tienerfeestjes. Toegegeven, het assortiment in de gemiddelde Gall & Gall geeft daar ook reden toe. Eén soort, als je mazzel hebt, ergens onder in het schap. Zo belachelijk goedkoop dat je je afvraagt waar ze de fles en kurk van betalen. Onlangs kochten we bij de Lidl zelfs een fles (met inhoud) voor een euro. Gelukkig is er inmiddels een aantal kleinschalige ciderimporteurs opgestaan dat geweldige ciders en poirés uit het buitenland haalt. Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt. Daar begint echter langzaam verandering in te komen, hoewel we onlangs iemand spraken die er veel vanaf wist en concludeerde dat ‘er nog weinig zijn met zowel het talent om goede cider te maken, als het talent om het te verkopen’. Of cider het komend jaar/decennium eindelijk door gaat breken, valt dus nog te bezien. Maar misschien ben jij wel die persoon die beide beheerst?

Eind dit jaar komt Over drank uit, waarin Meneer Wateetons instructies geeft om dé cider van Nederland te maken. Kun je niet wachten? Kom op vrijdag 14 oktober naar 'Zuursalon: cider cider cider', waar onder anderen Meneer Wateetons je van alles bijbrengt over deze ondergewaardeerde wijn van de lage landen: http://www.mediamatic.net/609882/en/cider-cider-cider


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.