200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels

200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels


Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt.

Bij cider staan we wat langer stil dan bij de andere vruchtendranken omdat het binnen de vruchtenwijnen de bekendste drank is. Het is een soort appelwijn, meestal bubbelend en soms plat. Cider wordt in heel veel landen geproduceerd en gedronken, maar de bekendste cidergebieden zijn het noordwesten van Spanje, Engeland, Normandië en Bretagne. Niet helemaal toevallig wordt het daar ook voornamelijk geproduceerd. Er bestaat ook cider van peren: poiré in het Frans, of perry in het Engels. Cider heeft hier een behoorlijk slechte naam. Het riekt naar goedkoopheid en tienerfeestjes. Toegegeven, het assortiment in de gemiddelde Gall & Gall geeft daar ook reden toe. Eén soort, als je mazzel hebt, ergens onder in het schap. Zo belachelijk goedkoop dat je je afvraagt waar ze de fles en kurk van betalen. Onlangs kochten we bij de Lidl zelfs een fles (met inhoud) voor een euro. Gelukkig is er inmiddels een aantal kleinschalige ciderimporteurs opgestaan dat geweldige ciders en poirés uit het buitenland haalt. Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt. Daar begint echter langzaam verandering in te komen, hoewel we onlangs iemand spraken die er veel vanaf wist en concludeerde dat ‘er nog weinig zijn met zowel het talent om goede cider te maken, als het talent om het te verkopen’. Of cider het komend jaar/decennium eindelijk door gaat breken, valt dus nog te bezien. Maar misschien ben jij wel die persoon die beide beheerst?

Eind dit jaar komt Over drank uit, waarin Meneer Wateetons instructies geeft om dé cider van Nederland te maken. Kun je niet wachten? Kom op vrijdag 14 oktober naar 'Zuursalon: cider cider cider', waar onder anderen Meneer Wateetons je van alles bijbrengt over deze ondergewaardeerde wijn van de lage landen: http://www.mediamatic.net/609882/en/cider-cider-cider


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.