BIOLOGISCH

BIOLOGISCH


Ongeveer tweehonderd jaar geleden – en ook ver daarvoor – hadden we toegang tot het meest zuivere, lokale en verse eten. Nu is het de omgekeerde wereld en moeten we zelfs moeite doen en veel meer geld betalen voor gezond, normaal voedsel.

Het is in die optiek vreemd dat biologisch een term is, terwijl juist niet-biologisch voedsel een naam zou moeten krijgen. Dat wijkt immers af van wat de standaard zou moeten zijn! Helaas is het merendeel van de consumenten zich nog steeds niet bewust van het belang van biologisch eten voor een goede gezondheid.

Voedsel wordt steeds sneller en in grotere massa’s geproduceerd om aan de almaar
toenemende vraag naar eten te voldoen. De kwaliteit van het voedsel in de
supermarkt gaat daardoor steeds verder achteruit. De grote voedselindustrieën
hebben zo veel mogelijk en zo snel mogelijk geld verdienen voor hun aandeelhouders als doel en helaas bekommeren zij zich niet om de gezondheid van de mensen die hun producten kopen.

Verzwakte grond

De huidige voedselindustrieën die nietbiologisch eten verkopen proberen zo veel mogelijk te verbouwen op een klein stukje grond voor een zo hoog mogelijke
opbrengst per vierkante meter, maar de grond bepaalt tevens de gezondheid
en het immuunsysteem van het gewas dat er groeit. Wist je dat een gezond
stuk grond vol met mineralen zit en ontelbare voedingsstoffen om je gewas
goed te laten gedijen? Niet-biologische bedrijven houden de bodem over het
algemeen in een slechte staat, omdat dit goedkoper is dan allerlei dure mineralen en
sporenelementen toevoegen. Laat staan de grond af en toe de tijd geven om op
een natuurlijke manier te herstellen. En een gezonde grond is van belang,
want een plant die groeit in een gezonde bodem vol mineralen en belangrijke
voedingsstoffen, groeit op met meer gezonde voedingsstoffen. Wij eten die
plant die bomvol voedingsstoffen zit op en dat is weer goed voor ons immuunsysteem.
Een gezonde plant op gezonde grond is dus ook gezonder voor ons.

Chemische bestrijdingsmiddelen

De voedselindustrieën gebruiken zogezegd slechte grond om op te verbouwen en
daarnaast wordt er ook nog eens zo veel mogelijk verbouwd. De planten hebben
hierdoor een zwak immuunsysteem en daar komen allerlei insecten, onkruid en schimmels op af. Natuurlijk heeft de handige voedselindustrie daar ook iets op bedacht: giftige bestrijdingsmiddelen zoals pesticiden, herbiciden en fungiciden. Deze worden gebruikt om alles te doden wat de planten – en dus het inkomen van de boer – in gevaar zou kunnen brengen. Het is wetenschappelijk bewezen dat deze  bestrijdingsmiddelen schadelijk zijn voor mens en natuur. Dit voedsel vertoont al een  tekort aan voedingsstoffen, maar zit ook nog eens vol met gif. Het belandt vervolgens bij de niet-biologische supermarkt en van de supermarkt in onze boodschappentas en – hop – in onze mond.

Eenmaal geplukt

Om er nog een schepje bovenop te doen: het meeste voedsel komt vaak van ver, vanwege gunstige inkoopprijzen, en is soms wel vijf tot vijftien dagen onderweg per boot, vliegtuig of vrachtwagen. Daarna ligt het voedsel nog enige tijd in een opslagloods of distributiecentrum voordat het daadwerkelijk naar de supermarkt gaat. Vervolgens ligt het enkele dagen in de supermarkt voordat het door ons wordt gekocht en ook bij ons ligt het vaak nog een paar dagen in de koelkast of fruitmand. Zodra een stuk groente of fruit wordt geoogst, verliest het al voedingsstoffen en elke dag waarop het onderweg is, verliest het meer en meer. En als we het koken gaan er nog meer
voedingsstoffen en essentiële enzymen verloren. Het is de vraag hoe rijk je voedsel
dan nog is aan voedingsstoffen.

Biologisch is niet heilig

Biologisch eten is niet heilig, maar het wordt ontzettend streng gecontroleerd op bestrijdingsmiddelen. De grond is schoner en daardoor in veel betere staat. De boeren hebben meer liefde voor hun producten, het is vaker lokaal en daardoor is het minder lang onderweg. Helaas bevatten ook biologische groente en biologisch fruit kleine aantallen chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen; vliegtuigen vliegen met hun kerosinegassen over het gewas, uitlaatgassen van auto’s waaien door de wind over de schone gewassen, het vuil in de rivieren en zeeën verontreinigt de bodem, niet-biologische boeren in de buurt gebruiken bestrijdingsmiddelen en de regen
is wegens luchtvervuiling ook niet zo schoon.


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.