CHICKEN ’N WAFFLES

CHICKEN ’N WAFFLES


Deze even onwaarschijnlijke als goddelijke combinatie dankt zijn enorme populariteit aan de New Yorkse jazzscene in de jaren dertig. Dat zit zo. Muzikanten wilden midden in de nacht na afloop van hun gigs vaak nog wat eten, maar waren te laat voor het diner en te vroeg voor het ontbijt. Daarom besloten verschillende restaurants in Harlem hun openingstijden te verruimen.

Een van die restaurants was Wells Supper Club, een zaak die bekendstond om zijn Southern Cooking. Speciaal voor de muzikanten werden de wafels voor het ontbijt al vanaf middernacht opgediend. En omdat er altijd wel wat gefrituurde kip over was van het diner, werd die erbij geserveerd. Een gulle hoeveelheid esdoornsiroop (maple syrup) maakte het gerecht af. Het werd een hit. Niet alleen alle grote jazzmusici schoven aan bij Wells, maar ook het uitgaanspubliek liep er na sluitingstijd van de jazzclubs de deur plat. Vanaf twee uur in de ochtend zat het er bomvol. Logisch dus dat andere zaken, waaronder Dickie Wells’ Jazz Nightclub, ook chicken and waffles gingen serveren. Restaurateur en Motown-liefhebber Herb Hudson zorgde voor de verdere verspreiding toen hij in de jaren zeventig vanuit Harlem naar Los Angeles verhuisde en daar Roscoe’s House of Chicken ’n Waffles opende (1512 North Gower Street, Hollywood).


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.