Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute

Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute


Thymus is afgeleid van het Griekse woord thumus, dat moed en kracht betekent, of van thuo. Het Griekse thuo staat voor ‘offer branden’ en is mogelijk afkomstig van het oud-Egyptische thum of tham dat welriekend betekent. Citriodorus verwijst naar de citroengeur.

Citroentijm – Thymus citriodorus

 

Wetenswaardigheden:

Tijmsoorten kruisen onderling gemakkelijk met elkaar. Mooi voor ons, omdat we daardoor de beschikking hebben over vele natuurlijke tijmaroma’s. Plantkundig is het nogal ingewikkeld, want er bestaan veel variëteiten in het geslacht tijm waar een toets van citroen in te bespeuren valt. We beperken ons hier tot de variëteiten met een duidelijk citroen- of citrusprofiel. Je blijft eraan ruiken, dat kan ik je voorspellen. Enkele voorbeelden die in mijn ogen de mooiste aroma’s hebben: Thymus citriodorus ‘Lemon Variegatus’, Thymus citriodorus ‘Doone Valley’ en Thymus citriodorus ‘Lemon Green’.

 

Geur en smaak:

Citroentijm geeft de mooiste geuren van alle kruiden, voor mij persoonlijk. Van licht vluchtig citroen tot diep zware citrus vermengd met thymol (etherische olie die verantwoordelijk is voor de tijm geur). Geweldig. De smaak verrast bij tijm altijd, als u net geroken heeft denk u vaak aan mooie lichte toetsen van citroen. Zodra u citroentijm dan toepast bemerkt u hoe zwaar de aroma’s eigenlijk zijn.  Zuurtjes, bitters, wrang, zoet, pepers echt alles loopt door elkaar. Een avontuur op zich het proeven van citroentijm.

 

Culinair gebruik:

Vers:

Heerlijk bij vis, schaal- en schelpdieren, vissoep, eiergerechten, lamsvlees, barbecue- en grillgerechten, in groenteschotels, vruchtensalades en gearomatiseerd water.

Gedroogd:

Gedroogd blijven de aroma’s van citroentijm goed behouden. Als u zelf citroentijm zou willen drogen, is oogsten net voor de bloei het mooiste moment, want net voor de bloei zijn de aroma’s op hun hoogtepunt.

 

Bloem:

Tijmbloemen zijn culinair zeer goed toepasbaar. Als garnering van tal van gerechten, in kruidenthee, om te versuikeren en in desserts te gebruiken, als originele toevoeging aan een kaasplank of bij tapas.

 

Indicaties:

Krampstillend, hoestdempend, bevorderend voor de spijsvertering en heilzaam voor de luchtwegen.

 

Contra-indicaties:

Bij normaal culinair gebruik niet bekend.


Meer columns


PASTA RULES

PASTA RULES

Pasta maakt een hoop los in mensen. Dat zie je heel goed terug in een paar wereldberoemde filmscènes, die zich afspelen rond pasta. 
In de film Goodfellas van Martin Scorsese wordt de knoflook voor de tomatensaus
met onvoorstelbare precisie en liefde met een scheermes flinterdun gesneden.
In The Godfather, het beroemdste maffia-epos, leert Andy Garcia Sofia Coppola hoe
je gnocchi maakt op de meest sexy manier die er bestaat. Het tedere rollen van de
zachte, mollige stukjes deeg tussen hun ineengestrengelde, bebloemde vingers…
De emoties lopen hoog op bij het eten van de Timpano, een magistraal pastagerecht
uit de oven, in de legendarische film Big Night. Een van de gasten springt
op van tafel, zoent de chef en zegt: ‘It’s so fucking good I should kill you.’
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Disney-spaghettisliert uit de jaren
vijftig van Lady en de Vagebond, die tijdens het eten van een groot bord spaghetti
meatballs eindigt in een kus…

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van een warme quiche na een dag hard werken? Of van een perfecte zelfgemaakte kroket? Bakken maakt je blij! Het werkt ontspannend en het is te gek als je ziet hoe anderen van je bakkunsten genieten.