Het perfecte roerei van Anthony Bourdain

Het perfecte roerei van Anthony Bourdain


Van Escoffier wordt gezegd dat hij zijn eieren voor roereieren altijd klutste met een vork waar hij stiekem een teentje knoflook op prikte. Ik doe dat niet. Ik geloof in eieren, zout, zwarte peper en de roomboter waar de eieren in gebakken worden. Geen melk of room – of scheutje water – maakt een perfect roerei beter. Maar ik gebruik wel een vork.

Een tijdje geleden las ik een foodie message board waar een of andere onuitstaanbare foodnerd commentaar gaf op een af levering van Jacques Pépins PBS-kookshow, waarin Jacques roereieren bakte in een pan met antiaanbaklaag en ze met een vork roerde. De geschokte scribent maakte zich grote zorgen dat de metalen vork de antiaanbaklaag van de pan zou beschadigen.

Weet je wat? Als Jacques Pépin vertelt dat hij zijn fucking eieren op die manier bakt, is de discussie gesloten. Begrepen? Mafketel! Ga jij maar weer lekker in discussie over de receptuur van de perfecte tulband.

Zo bak je een roerei: tik de eieren tegen een plat oppervlak, zoals een snijplank, giet de inhoud in een grote kom, controleer of er stukjes schaal in zitten en vis die er zo nodig uit. Kluts het ei licht met een vork en trek de dooiers en het eiwit door elkaar. Verhit roomboter in een pan, giet het ei erbij en roer met je vork. Niet klutsen: je moet de gestolde laagjes tijdens het bakken heel rustig over elkaar heen scheppen. Schuif het roerei wanneer het luchtig maar nog wel vochtig is, vlug op een bord en zet op tafel. Houd er rekening mee dat het ei op het bord nog een beetje doorgaart.


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.