Marleen Visser: auteur én foodfotograaf van 'Altijd ijs'

Marleen Visser: auteur én foodfotograaf van 'Altijd ijs'


Het boek Altijd ijs – dat as we speak bij de drukker ligt – staat bomvol heerlijke en verrassende ijsrecepten voor elk seizoen. Marleen Visser is de auteur én maakte alle foodfoto’s zelf. Hoe werkt dat eigenlijk, fotograferen en stylen? Marleen geeft een tip.

Een foodfoto staat of valt met de kwaliteit van de styling. Dat betekent niet dat ieder beeld per se heel veel styling nodig heeft – vaak is minimalistisch juist mooi – maar het is wel iets om over na te denken. Ook de kwaliteit van je props is van belang. Ik kocht halverwege de productie van Altijd ijs oude bakplaten, nog grover linnen dan ik al had en ik mocht natuurstenen schaaltjes lenen van Aarde op de Westerstraat in Amsterdam. Deze drie elementen, met grove structuren, maakten direct een enorm verschil in het beeld.
Eten blijft er niet urenlang lekker uitzien en voor het fotograferen van ijs heb je al helemaal geen zeeën van tijd. Daarom is het des te belangrijker dat je de setting (styling en fotografie) van tevoren goed hebt uitgedacht en dat je alles klaar hebt staan voor je het eten neerzet. In het ergste geval is iets helemaal gesmolten voordat ik het heb goedgekeurd. Het is dus een kwestie van gedegen voorbereiden, doorwerken en goed op details letten.


Meer nieuwsMari's groentenevangelie

Mari's groentenevangelie

Afgelopen weekens stond een mooi verhaal van Neel Westerlaken over Mari Maris in het Volkskrant Magazine.

De koek is op...

De koek is op...

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en één met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.