Meten is weten

Meten is weten


Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken...

In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?

Het maken van cocktails wordt soms gezien als een ambacht en met een duur woord – en in mijn ogen ietwat overdreven – wordt ons beroep ook wel [c]mixology[/c] genoemd. Noem mij maar gewoon een bartender die graag lekkere cocktails maakt. Waar ik het wel mee eens ben, is dat ons beroep een vak is waarin je kunt blijven leren. Ik word elke dag uitgedaagd om te groeien en mijn vak te perfectioneren. Dit kan in mijn ogen alleen wanneer ik bijhoud wat ik daadwerkelijk doe. Ik schrijf al mijn recepturen op, houd aanpassingen daarin bij en ook mijn experimenten worden in een apart notitieboekje opgeschreven. Wat heeft dit voor zin als ik de ingrediënten vervolgens uit de losse pols bij elkaar gooi? Om smaken te leren kennen en om te begrijpen hoe ze zich tot andere smaken verhouden, moet je weten hoeveel je daadwerkelijk van de smaak hebt toegevoegd. En heb je eindelijk een killercocktail te pakken, dan wil je hem natuurlijk precies hetzelfde na kunnen maken. Afmeten dus!


Meer columns


PASTA RULES

PASTA RULES

Pasta maakt een hoop los in mensen. Dat zie je heel goed terug in een paar wereldberoemde filmscènes, die zich afspelen rond pasta. 
In de film Goodfellas van Martin Scorsese wordt de knoflook voor de tomatensaus
met onvoorstelbare precisie en liefde met een scheermes flinterdun gesneden.
In The Godfather, het beroemdste maffia-epos, leert Andy Garcia Sofia Coppola hoe
je gnocchi maakt op de meest sexy manier die er bestaat. Het tedere rollen van de
zachte, mollige stukjes deeg tussen hun ineengestrengelde, bebloemde vingers…
De emoties lopen hoog op bij het eten van de Timpano, een magistraal pastagerecht
uit de oven, in de legendarische film Big Night. Een van de gasten springt
op van tafel, zoent de chef en zegt: ‘It’s so fucking good I should kill you.’
En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Disney-spaghettisliert uit de jaren
vijftig van Lady en de Vagebond, die tijdens het eten van een groot bord spaghetti
meatballs eindigt in een kus…

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood?

Wie wordt er niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van een warme quiche na een dag hard werken? Of van een perfecte zelfgemaakte kroket? Bakken maakt je blij! Het werkt ontspannend en het is te gek als je ziet hoe anderen van je bakkunsten genieten.