Nationale Sportweek: kom in beweging met tips van Arie Boomsma!

Nationale Sportweek: kom in beweging met tips van Arie Boomsma!


Geen motivatie om te gaan bewegen? Arie Boomsma en zijn team geven tips!

Arie
'Begin met het veranderen van een paar dagelijkse routines. Overal de trap nemen in plaats van de lift of een roltrap, fietsen in plaats van de bus of de scooter te pakken, maak elke dag een wandeling na het avondeten of de lunch, poets je tanden met je andere hand... al die dingen brengen je lichaam op gang, als een machine die begint te werken. Bovendien ga je spieren voelen die je weinig hebt gebruikt, je krijgt energie van die toename in beweging. Die energie kan voldoende motiveren om een volgende stap te zetten, naar een gym te gaan, of lid te worden van een sportvereniging!'

Jay
'Alles! Beweeg! Squat! Ren! Kruip! Doe push-ups! Klim! Hang! Maar laten we er geen doekjes om winden: om te beginnen you need to get your ass to the gym! Of naar het park. Of waar dan ook. Mensen die te lang bezig zijn met nadenken wat ze voor zichzelf kunnen doen om de drempel te verlagen, zijn bezig excuses te zoeken. Als je voor jezelf hebt vastgesteld dat het belangrijk is te werken aan je gezondheid, dan is het gevolg dat je daar aan moet wérken. Simple as that.'

Brenda
‘Ga op zoek naar iets wat je écht leuk vindt en waarbij de sfeer je aanstaat. Zorg ervoor dat je wel een sport vindt die je ook uitdaagt. Als je die hebt gevonden, zul je zien dat sporten een onderdeel wordt van je leven. Sporten moet nooit iets vervelends zijn dat 'moet' omdat het 'zo goed voor je is'.'

Marvin
'Elke sport is geschikt onder begeleiding van een goede trainer. Wat betreft krachttraining zou ik vooral beginnen met veel oefeningen met het eigen lichaamsgewicht. Ga je met gewichten trainen, train dan met minder gewicht en doe veel herhalingen, zodat ook spieruithoudingsvermogen en coördinatie worden gestimuleerd. Dit geeft het lichaam de kans om beweging te ervaren en te leren. Ons eigen lichaam kunnen dragen, duwen, optrekken en beheersen is een geschenk.'

Klaas
'Wie lang of wellicht zelfs altijd heeft stilgestaan, moet vooral rustig beginnen en heel goed onthouden dat alles wat hij of zij nu aan beweging doet al winst is. Wie begint met hardlopen, jogt de eerste weken een paar minuten om vervolgens een paar minuten te wandelen. Zo bouw je langzaam op. Dat vraagt om een beetje geduld, maar zorgt er ook voor dat het begin niet meteen loodzwaar is. Deze investering betaalt zich later dubbel en dwars uit.'

Kijk voor meer tips om in beweging te komen, voor sportoefeningen of voor sportieve recepten in Beweeg!, het boek dat Arie Boomsma schreef om mensen in beweging te krijgen om een gezonde en gelukkige levensstijl te ontwikkelen. 

Arie: 'Veel excuses die in dit boek behandeld worden, kwamen ook in mijn hoofd op. Moe, lange werkdagen, druk gezinsleven, te veel andere dingen... Elk hoofdstuk begint daarom met zo'n excuus - gevolgd door deskundig advies, praktische tips, inspirerende praktijkverhalen, diverse sportoefeningen (van touwtje springen tot supermans) en gezonde recepten (van smoothies tot salades). En als er geen excuses meer zijn, zit er nog maar één ding op... Bewegen!'


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.