Stress overleven

Stress overleven


Een van de beste manieren om stress tegen te gaan, is goed slapen. Hoewel het misschien een beter idee lijkt om de hele nacht op te blijven om voor een tentamen te leren in plaats van acht uur te slapen – geloof me, dat is het niet.

Allerlei onderzoeken hebben aangetoond dat ons brein veel, veel beter werkt als het niet tegen slaapgebrek op hoeft te boksen. In pakweg de laatste vijftig jaar is het gemiddeld aantal uren nachtrust dat we krijgen teruggelopen van achtenhalf
per nacht naar nauwelijks zeven. Over een heel jaar gerekend is dat het equivalent van een hele maand slaap!

Maar de kwaliteit van je nachtrust is zeker zo belangrijk als de kwantiteit, en er zijn een paar dingen die je kunt doen om die te verbeteren. Ik weet dat het saai klinkt, maar als je minimaal een halfuur voor je naar bed gaat uit de buurt blijft van elektronica, dan help je daarmee echt je biologische ritme. Het is bovendien heel makkelijk om dit een keer te proberen als je moeite hebt met (in)slapen. Lees liever een boek of luister naar rustige muziek om je lichaam en je geest te helpen ontspannen na een drukke dag. Kruidenthee kan daarbij helpen: ik drink heel graag kamille, citroenmelisse of munt, maar je kunt ook een speciale ‘slaap’-mix nemen.

Een andere belangrijke factor in de omgang met stress, is lichaamsbeweging. Streef ernaar elke dag minimaal een halfuur te bewegen. Dat betekent niet dat je jezelf tot iets moet dwingen wat je haat – het kan van alles zijn, van een stevige wandeling tot gewichtheffen, van een paar kilometer hardlopen tot dansen, zolang je maar actief bent en ervan buiten adem raakt. Iedereen is anders en het heeft geen enkele zin jezelf met anderen te vergelijken, want je bent immers een individu.

Richt je dus op jezelf en doe dat waarbij jij je prettig voelt.


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.