Voel je beter door te bewegen

Voel je beter door te bewegen


Beginnen
Begin met het veranderen van een paar dagelijkse routines. Overal de trap nemen in plaats van de lift of een roltrap, fietsen in plaats van de bus of de scooter te pakken, maak elke dag een wandeling na het avondeten of de lunch, poets je tanden met je andere hand... al die dingen brengen je lichaam op gang, als een machine die begint te werken. Bovendien ga je spieren voelen die je weinig hebt gebruikt, je krijgt energie van die toename in beweging. Die energie kan voldoende motiveren om een volgende stap te zetten, naar een gym te gaan, of lid te worden van een sportvereniging!

Plezier
Het begint met de vraag wat je precies wilt. Wil je iets veranderen in je leven? Dan moet je meestal offers brengen. Een combinatie van een actief sportleven met uitgaan, alles eten en drinken wat je wilt, levert altijd minder resultaat op dan een actief sportleven zonder al die uitspattingen. Dus zoek je balans, en probeer vooral dingen uit. Het is niet zo zwart-wit als je vreest. Maar gebruik plezier willen hebben niet als excuus om niet te trainen.

Tijd
Wees creatief. Vraag jezelf niet of je wel tijd hebt om te sporten, maar vraag jezelf hoe belangrijk het voor je is. In elke dag zitten gaten en mogelijkheden. Zoek ze op, benut je tijd effectief. En onthoud dat in clichés vaak een kern van waarheid zit... tijd moet je maken!

Energie
Plan je afspraken op verschillende locaties, zodat je steeds even moet fietsen of lopen. En zelf zweer ik bij noten. Ik heb ze altijd bij me, voor de momenten tussen maaltijden. Zo voorkom ik de beruchte dip na het eten, en houd ik een mooi gelijkmatige energie.

Discipline
Het belangrijkste kenmerk van discipline is dat je iets uit jezelf moet kunnen halen, dat een ander alleen gedaan krijgt als iemand haar of hem een opdracht geeft, en er toezicht op houdt dat die opdracht daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Maar hoe doe je dat? Ik stel mezelf bijna dagelijks de vraag: waarom wil ik dit ook alweer? Het antwoord op die vraag helpt mij mijn doelen helder voor ogen te houden. Als je heel eerlijk bent, kom je met die vraag altijd tot de conclusie dat er niemand is die je dwingt, niemand die van je vraagt in beweging te komen als je dat niet zelf doet. Ik boek kleine overwinningen op luiheid en tegenzin door de drempels zo laag mogelijk te maken. Kleding klaarleggen, afspreken met anderen, een vast schema hanteren en elke dag iets doen aan beweging. En daarnaast natuurlijk gezond eten. Dan voorkom je lusteloosheid, en is het minder moeilijk de discipline op te brengen om in beweging te komen.


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.