Voorproefje 'Laat het los en andere tegelsprookjes'

Voorproefje 'Laat het los en andere tegelsprookjes'


Susan Smit zit niet stil! Terwijl haar nieuwe boek De eerste vrouw net bij onze collega's van Lebowski is verschenen, gaat het volgende boek alweer bijna naar de drukker. Over ongeveer een maand verschijnt Laat het los en andere tegelsprookjes: 45 populaire wijsheden afgepeld en opnieuw bekeken bij Uitgeverij Carrera. Hierin toetst, keurt, fileert en onderzoekt Susan Smit hoe je spirituele oneliners en uitgewrongen uitdrukkingen zo kunt draaien dat je er weer frisse inspiratie van kunt krijgen. Speciaal voor jullie hebben wij hier alvast een voorproefje! ACCEPTATIE - HET IS ZOALS HET IS

Het klinkt uit duizenden monden, 
uit alle hoeken en gaten, bij de meest uiteenlopende situaties, ‘het is zoals het is’. Het plankje is scheef opgehangen. De afspraak gaat niet nagekomen worden. De relatie valt in duigen, ‘tisoalstis’. De mystieke wijsheid, door de massa omarmd, wordt overal op toegepast. Alleen, hallo mensen: het past niet overal!

Even een esoterisch lesje, if you don’t mind. De wortels van ‘het is zoals het is’ liggen bij een boeddhistische term die ‘ware aard’ betekent: tathata. De ‘zo-heid’ van dingen. Alles heeft zijn zo-heid, daaraan herkennen we het. Een appel heeft zijn zo-heid zodat we hem niet verwarren met een perzik. Situaties hebben ook hun zo-heid. Als het regent, dan vallen er druppels naar beneden en worden de straten nat.

De ware aard van dingen laat zich niet beïnvloeden en nauwelijks verhullen, maar zal altijd komen bovendrijven en zich doen gelden. Ertegen strijden is zinloos en onnozel. Het omarmen is wat je te doen staat. Klopt allemaal.

Met erop wijzen dat de dingen nu eenmaal zijn zoals ze zijn sla je dus soms de spijker keihard op z’n kop. Maarrrr... zodra het wordt gebruikt voor iets wat nou niet zozeer de ware aard van iets is, maar een ongelukkige keuze of een rampzalige toestand waar nog wel wat aan te redden valt, dan is het niet meer dan een opportunistische dooddoener. Handig om ervan af te zijn. ‘Het is zo, jammer joh, ik zou er heus nog wel wat aan kunnen doen en eigenlijk is het ook een soort van mijn schuld, maar we laten het lekker zo, doei!’

Het vakkundige (en lekker betweterige) weerwoord dat je kunt geven aan een verstokte ‘het is zoals het is’-zegger is: ‘Neen, het zal zijn zoals wij besluiten dat het moet blijven.’ Hier, pak aan.


Laat het los en andere tegelsprookjes verschijnt op 18 november 2016. 


Meer columns


Wat een salade

Wat een salade

Een saladebijbel, maar waarom? Alles is immers een salade (tenzij het een soep is). Júist daarom. In het Nederlands denk je misschien meteen aan een koude bereiding, maar ik ken zelfs een versie van andijviestamppot die salade au lards heet. Fransen nemen het woord sowieso heel ruim: als ze zeggen ‘het werd nog een hele salade’, kan het betekenen dat er tumult was, of zelfs een vechtpartij. Roepen ze uit ‘Quelle salade!’, dan bedoelen ze: ‘Wat een zooitje!’ En dat kan dan ook zomaar een feestelijk zooitje zijn. Alle mengsels kun je dus eigenlijk salade noemen. En precies daarom is het heel leuk om er een boek over te maken.

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon

Een geboren en getogen bakkerszoon, dat ben ik. Niet gek dus dat ik al heel jong besloot dat ik bakker wilde worden. Mijn vader was banketbakker en heeft mij de kneepjes van het vak geleerd. Toch besloot ik een iets ander pad in te slaan dan mijn vader: ik had ontdekt dat ik brood bakken fantastisch vond. Na de middelbare school begon ik dan ook gelijk met een bakkersopleiding. Daarna werd ik niet meteen bakker op de manier die je zou verwachten. Ik ging namelijk aan de slag bij een bedrijf dat ingrediënten leverde voor brood. Denk hierbij bijvoorbeeld aan amandelspijs of aroma’s. Ik ontwikkelde deze producten en mocht bij bakkers door heel Nederland en België op bezoek om te demonstreren hoe ze het best met deze ingrediënten aan de slag konden. Bij mijn volgende werkgever kwam mijn focus meer te liggen op biologische ingrediënten, en tegenwoordig ben ik naast ontwikkelaar ook adviseur. Het leukste hieraan vind ik dat ik mag samenwerken met andere bakkers, en natuurlijk dat het allemaal om dat magische brood draait.