Work-out Woensdag met Arie Boomsma: Core business

Work-out Woensdag met Arie Boomsma: Core business


Je core, het hele middendeel van je lichaam, is op alle leeftijden van belang. Het bepaalt je postuur en is een beetje het centrum van je kracht. Een sterke core maakt de kans op blessures kleiner.

CORE BUSINESS
Dus naarmate je ouder wordt, wordt het nog belangrijker om aandacht te schenken aan dat belangrijke middenstuk van je lichaam; de buikspieren, het middenrif en je rug. Dit schema kun je heel goed in je dagelijkse routines opnemen, thuis of in de gym. Bijvoorbeeld als warmingup voordat je aan je meer uitgebreide training begint. Maar als je genoeg herhalingen doet, en je de posities lang vasthoudt, heb je er als training meer dan voldoende aan, zonder er nog iets achteraan te hoeven doen.

Zorg ervoor dat je de rug goed tegen de grond houdt bij de oefeningen waar je op je rug ligt, en gebruik je handen voor een stabiele houding. Wees voorzichtig met je rug!

 


Meer columns


5 februari Sint Agaat zaait salaat

5 februari Sint Agaat zaait salaat

Fransen lijken overal een spreekwoord voor te hebben; zolang het rijmt is het goed. Sainte Agathe, semmer tes salads. ‘Op Sint Aagaat, zaait u salaat.’ Oftewel, vandaag kan er sla gezaaid worden, ongeacht het weer. Bij sneeuw, schuif het opzij, als de grond stijf bevroren is, zaai je in een bakje dat je op een beschut plekje of onder glas zet. Het is waar dat het vaak goed gaat en je al heel vroeg in het voorjaar sla kunt oogsten, maar dat ligt wel heel erg aan het humeur van de weergoden. Meer dan eens was de sla die vroeg in het voorjaar gezaaid werd tegelijk klaar met die van Agaat, maar ach, het blijft een leuk experiment. Uiteraard wel met een slasoort die bestand is tegen een beetje kou.

Van haver tot gort

Van haver tot gort

Haver wordt vaak geassocieerd met Schotland, maar komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Azië. Vroeger werd haver voor medicinale doeleinden gebruikt. Met de komst van haver naar landen in Noord-Europa, zoals Schotland, kwamen mensen erachter dat deze grassoort eigenlijk het beste gedijt in een matig, vrij nat klimaat en veel zomerlicht.