Zot van soep

Zot van soep


Zot van eten en in het bijzonder zot van soep. Wat in mijn studententijd begon als een bezoekje aan een soepbar in Brussel, ontaardde in een droom om zelf zo’n zaakje te starten. De interesse in alles wat met voeding te maken heeft, was er al van kinds af aan. Met de paplepel ingegeven, of beter gezegd: met de soeplepel! Omdat ik ook graag een diploma op zak wilde hebben, begon ik – met in het achterhoofd (ooit) de start van een eigen soepzaak – een opleiding voedings- en dieetleer.

Om alvast wat te kunnen sparen kluste ik op mijn vrije dagen bij in de keuken van een eetzaakje. Ik was direct verknocht aan het restaurantgebeuren, zette uiteindelijk toch mijn studies stop en werkte net zolang tot ik genoeg gespaard had om mijn eigen zaak te beginnen. In 2005 werd mijn droom realiteit. Nog altijd maak ik met evenveel passie en plezier mijn soepjes. Verschillende smaken en ingrediënten combineren in één kommetje, het blijft eindeloos boeiend!

Ik hoop dat deze soeprecepten je zullen inspireren om zelf aan de slag te gaan. Hier volgt een aantal suggesties om tot een goed resultaat te komen.

Allereerst: bij koken gaat het om genieten. Van het eindresultaat, maar ook van het kookproces. Als je er zelf van geniet, gaat je gerecht daar op de een of andere magische manier beter van smaken. Je gasten proeven de liefde die je erin stopt!

Koop altijd de beste ingrediënten die je kunt vinden. Dat soep wordt gemaakt van ingrediënten die van mindere kwaliteit zijn, is zowat de grootste misvatting ooit. Koop kraakverse groente en goed vlees en gevogelte, liefst biologisch. Hetzelfde geldt voor eieren. Kies voor zeezout in plaats van gewoon zout, en voor versgemalen zwarte peper, verse kruiden, goede boter en volle melk.

Natuurlijk kun je groente die al wat langer liggen ook heus gebruiken. Maar kies dan voor een soep die je na het koken pureert.

Ik heb alle soepen en hun toppings meerdere keren gemaakt. Maar als je er zelf aan begint, gebruik dan je gezonde verstand en vertrouw op je eigen goede smaak. Kijk, voel, ruik en proef, zodat je het recept naar eigen maatstaf kunt aanpassen. De tijd die nodig is om een ui te fruiten, hangt bijvoorbeeld af van de grootte, de soort, de hoeveelheid vocht, het formaat en de dikte van de pan, de kracht van de hittebron. Ook ovens verschillen onderling in temperatuur, zelfs die van eenzelfde merk. Pas de aanwijzingen in de recepten dus aan aan je eigen oven, als dat nodig is.

Kortom: gebruik mijn recepten als betrouwbare leidraad, maar volg je eigen intuïtie en smaak. Ga er altijd van uit dat een gerecht bedoeld is zoals je het zelf lekker vindt!

Heleen


Meer columns


De kokende man is ten diepste een slager

De kokende man is ten diepste een slager

Nog niet zo heel lang geleden was de keuken het onbetwiste domein van de vrouw. De man kwam er hooguit om een flesopener te pakken. Dit is de laatste jaren in rap tempo veranderd.

Een smakelijk en volledig maal

Een smakelijk en volledig maal

Een maaltje geeft de meeste voldoening als het van alles wat heeft. Traditioneel waren dat aardappelen, vlees en groente (een avg’tje wordt zo’n maaltijd ook wel genoemd), maar die kunnen natuurlijk ook vertaald worden naar wat ze leve­ren: koolhydraten, vitaminen, vezels, vetten en eiwitten.