Beghrir of Duizendgaatjespannenkoeken

Beghrir of Duizendgaatjespannenkoeken


Een van de leukste dingen aan Marokko zijn de flinterdunne pannenkoekjes die je bij het ontbijt krijgt. Alleen de naam al, duizendgaatjespannenkoeken. Je eet ze – zoals bijna alles in Marokko – met de hand en doopt ze in een mengsel van boter en honing. Onderstaand recept kreeg ik van mijn vriendinnen Nadia Zerouali en Merijn Tol die kookboeken schrijven over de Arabische keuken en een eigen productlijn hebben met onder andere fantastisch oranjebloesemwater dat je aan de saus van honing en boter kunt toevoegen. Het is een zeer eenvoudig recept, maar welk recept je ook gebruikt, duizendgaatjespannenkoeken vergen wel enige oefening. Veel maken dus.


Ingrediënten


Voor de pannenkoekjes
120 ml melk
500 ml water
225 gr extra fijn griesmeel
50 gr bloem
2 tl gedroogde gist
1 tl zout
2 tl bakpoeder
boter

Voor de saus
100 gr boter
7 el honing
1 el oranjebloesemwater van Nadia & Merijn’s Souq


Bereidingswijze


Meng in een keukenmachine de melk en het water. Voeg het griesmeel, bloem, gist, zout en bakpoeder toe en laat de keukenmachine nog 2 minuten draaien. Laat het beslag 1 uur rusten op een warme plek tot het is verdubbeld in volume. Klop het beslag vervolgens lobbig met een garde, het moet de achterkant van een lepel met een dun laagje bedekken. Is het beslag te dik, voeg dan een eetlepel warm water toe en laat nog even rusten. Verhit een flensjespan op matig vuur. Bak dunne pannenkoekjes in ongeveer 3 minuten lichtbruin aan de onderkant en met droge gaatjes aan de bovenkant. Houd de pannenkoeken warm tussen een schone doek. Houd de pan na het bakken van elke pannenkoek even onder de koude kraan en zet de afgekoelde pan terug op het vuur, dit voorkomt aanbakken. Maak tijdens het bakken de saus. Smelt de boter en meng met de honing in een pan. Haal de pan van het vuur en roer het oranjebloesemwater erdoor. Serveer de pannenkoeken met de saus.