Bibimbap, Koreaanse rijst met rundvlees, groente en ei

Bibimbap, Koreaanse rijst met rundvlees, groente en ei

Het lijkt een enorm werk, zeker met al die ingrediënten, maar het valt allemaal reuze mee. En het resultaat is verbluffend. Er zijn vele bibimbaps, ook vegetarische, en het gerucht gaat dat het gerecht eigenlijk is ontstaan door het opruimen van de koelkast. Je kunt er dus gewoon van alles in gooien, altijd lekker!


Ingrediënten


  • 200 g rundergehakt
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 tl suiker
  • 1 el Kikkoman-sojasaus
  • 60 g taugé, 30 seconden geblancheerd en koud gespoeld
  • 1 el Sriracha-chilisaus
  • 80 g courgette, zaadlijsten verwijderd, in lange slierten (courgetti)
  • 2 el sesamolie
  • 100 g quinoa, gekookt en afgekoeld
  • 400 g witte rijst, gekookt en afgekoeld
  • 80 g kimchi van witte kool (kant-en-klaar)
  • 60 gram ingelegde gember (die roze Japanse, kant-en-klaar)
  • 30 g zeewier, gedroogd, in reepjes (kant-en-klaar)
  • 60 g ingelegde rettich (kant-en-klaar)
  • 6 eidooiers
  • sesamzaadjes, geroosterd
  • zout

SAUS

  • 80 g gochujang (Koreaanse chilisaus)
  • 1 tl sesamolie
  • 2 tl honing
  • 1 tl suiker
  • 1 el rijstazijn

Bereidingswijze


  1. Bak het gehakt in 1 eetlepel zonnebloemolie en maak het met behulp van een vork rul. Voeg de suiker en sojasaus toe en breng op smaak met zout.
  2. Meng de taugé met de Sriracha en laat even intrekken.
  3. Meng de courgette met 1 eetlepel sesamolie en laat even intrekken. Breng op smaak met zout.
  4. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin de quinoa krokant.
  5. Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie en het restant van de sesamolie in een koekenpan en bak de rijst kort op. Of doe zoals de Koreanen: maak een stenen pot loeiheet en roer hier een paar minuten de rijst met de zonnebloem- en sesamolie doorheen.
  6. Meng alle ingrediënten voor de saus.
  7. Vul 6 kommen met de gebakken rijst en leg hier de bibimbapsaus, het gehakt, de taugé, courgette, gepofte quinoa, kimchi, ingelegde gember, zeewier en ingelegde rettich op. Bestrooi met sesamzaadjes en leg een rauwe eidooier in het midden.