CAPONATA

CAPONATA

Op en top Sicilië. Ik heb een groot zwak voor gestoofde groente, dus caponata is een van mijn all-time favorites. Het lekkerste is om de groente een dag van tevoren te maken. Je hoeft dan alleen nog maar even wat azijn of olie en misschien nog een beetje zout toe te voegen. Je kunt het serveren als bijgerecht, maar ik eet het ook graag met een broodje met ansjoviscrème uit het hoofdstuk Basic magic.


Ingrediënten


olijfolie, om in te bakken
1 rode ui, in elleboogjes
1 aubergine, grof gesneden
1 courgette, grof gesneden
zout en versgemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook
1 el oregano, gehakt
2 takjes tijm
3 el cabernet sauvignon-azijn
3 stengels selder, ontdraad en schuin weggesneden
5 tomaten zonder vel, in partjes
1 el gezouten kappertjes
1 el amandelen, geroosterd
1 el pijnboompitten, geroosterd
1 el dragon, gehakt
1 el bladpeterselie, gehakt
1 el jonge basilicumtopjes
1 el groene olijven, gehakt
1 el zwarte olijven, gehakt
focaccia, in olijfolie aangebakken


Bereidingswijze


Verhit olijfolie in een pan en bak rode ui, aubergine en courgette aan. Kruid met zout
en peper.

Rasp de knoflook erover en voeg oregano en tijm toe. Bak even verder en blus af met azijn. Voeg vervolgens selder en tomaat toe en laat circa 45 minuten op laag vuur garen.

Caponata is het lekkerste als hij even staat. Eventueel serveren op kamertemperatuur.

Verfrist met nog wat azijn is het lekkerste.

Voeg kappertjes, amandelen, pijnboompitten, dragon, peterselie en basilicum toe en roer
goed om.

Garneer met de olijven en nog enkele basilicumtopjes en serveer met de focaccia.