Cinnamon bun van spelt

Cinnamon bun van spelt

Warm zijn de cinnamon buns het allerlekkerst!

Benodigdheden


  • Steelpan
  • Grote kom
  • Staafmixer met beker
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Huishoudfolie
  • Bakkwastje

Ingrediënten


Voor het deeg

  • 175 ml amandelmelk
  • 5 el kokosolie
  • 400 g speltmeel
  • 7 g gedroogde gist (1 zakje)
  • 2 el kokosbloesemsuiker
  • halve tl zout 50 ml water

Voor de vulling

  • 225 g dadels (Medjool)
  • 125 ml kokendheet water
  • anderhalve tl gemalen kaneel
  • halve tl gemalen kardemom
  • halve tl grof zout
  • 75 g pecannoten, grof gehakt

Voor het glaceren

  • 2 el ahornsiroop

Bereidingswijze


  • Begin met het maken van het deeg. Verwarm de amandelmelk met de kokosolie in een pannetje tot de kokosolie gesmolten en het melkmengsel lauwwarm is.
  • Meng in een grote kom driekwart van het speltmeel met de gist, kokosbloesemsuiker en het zout.
  • Voeg het lauwwarme melkmengsel samen met het water toe aan de droge bestanddelen. Roer goed door met een houten lepel tot een nat deeg.
  • Voeg het resterende meel toe en kneed het deeg 5 minuten met de hand tot het een mooi elastisch deeg is. Laat afgedekt 10 minuten rusten.
  • Maak ondertussen de vulling. Ontpit de dadels, hak in stukjes en doe in de beker van de staafmixer. Giet het hete water erbij en pureer met de staafmixer tot een egale saus. Roer er op het laatst met een lepel de kaneel, kardemom en het zout door.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit met een deegroller tot een rechthoekige lap van circa 30 x 45 centimeter.
  • Bestrijk het deeg met de dadelsaus tot 1 centimeter van de rand. Dit gaat makkelijk met de bolle kant van een lepel. Bestrooi de vulling met de pecannoten, maar houd een paar noten apart voor de garnering.
  • Rol het deeg vanaf de lange kant strak op tot een dikke lange rol. Snijd de zijkanten eraf. Snijd de rol in zo’n 20 stukken, ieder van circa 2 centimeter dik. Dit gaat het handigst met een schoon, scherp mes.
  • Leg de stukken met de ronde spiraal naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie. Laat nog eens 30 minuten rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor tot 190 °C.
  • Verwijder de folie en plaats de bakplaat in het midden van de oven. Bestrijk de buns 5 minuten voor het einde van de baktijd met behulp van een bakkwastje met de ahornsiroop. Plaats terug in de oven en bak af.
  • Bestrooi de buns met de resterende pecannoten en laat iets afkoelen. Warm zijn de broodjes het lekkerste.

KARDEMOM: voor een volle kardemomsmaak  gebruik  je  geen  gemalen  kardemom, maar maal je zelf de zaadjes van 3 peulen fijn in een vijzel. Dit geeft  een  veel intensere  smaak  aan  de  broodjes!  Je  kunt  de  kardemom  ook  eens  vervangen  door 1  theelepel  anijszaadjes.