Hutspot met pittige gehaktballetjes

Hutspot met pittige gehaktballetjes


Oud maar vertrouwd en eigenlijk altijd lekker: Hollandse hutspot! Deze versie van Brenda Hoff is net even wat specialer vanwege de twist, de pittige gehaktballetjes. 


Ingrediënten


1 kg aardappels, geschild, in stukken

400 g wortels, grof geraspt

2 uien, in ringen

1 teentje knoflook, geperst

2 el ketjap

350 g rundergehakt

2 tl sambal oelek

1 ei

2 el dijonmosterd

2 el paneermeel

50 g roomboter

150 ml melk, lauwwarm

olijfolie, om in te bakken

zout en peper


Bereidingswijze


1 Kook de aardappels gaar in ruim water, giet ze af en laat ze met het deksel van de pan droog stomen.

2 Kook intussen de wortel 5 minuten voor in ruim kokend water. Verwarm een wok met een scheutje olijfolie op het vuur. Bak de ui samen met het knoflook. Voeg de voorgekookte wortel en ketjap toe en laat dit meesudderen tot de wortel gaar is.

3 Meng het gehakt met de sambal, het ei, 1 eetlepel dijonmosterd en het paneermeel. Draai balletjes van het gehakt, ter grootte van soepballetjes. Bak de balletjes in een koekenpan met 25 gram roomboter. Draai het vuur laag en laat de balletjes garen.

4 Meng de aardappels met 100 milliliter lauwwarme melk, 1 eetlepel mosterd en 25 gram roomboter. Breng op smaak met zout en peper. Bepaal of de structuur van de puree zo goed is; als die nog te droog is voeg je extra melk toe.

5 Roer het wortelmengsel en de pittige gehaktballetjes door de aardappelpuree.