Lamsvlees met stout, linzen & cranberry

Lamsvlees met stout, linzen & cranberry

Tussen alle granen en aardse ingrediënten in dit boek, mag een recept met stout bier natuurlijk niet ontbreken. De intense gerst-, mout- en koffienuances uit het bier dringen diep door in het lamsvlees. Hoewel Scandinavische stoofpotten vaak uiterst traditioneel zijn en room bevatten, is deze variant wat lichter en scherper van smaak. De pareluitjes zijn essentieel, en zorgen samen met de zoet-zurige cranberry’s voor het broodnodige zoetje. Net als de meeste andere stoofpotten, is ook deze op zijn lekkerst als hij even gestaan heeft. Ik raad aan om meteen een dubbele portie te maken en de helft in te vriezen; hij is dan wel drie maanden houdbaar.


Ingrediënten


2 el raapzaadolie

800 g lamsbout of –schouder, in grove blokjes

2 el bloem

1 el moutazijn

500 ml stout

1 ui, fijngehakt

2 stengels bleekselderij, fijngehakt

2 tenen knoflook, fijngehakt

2 kruidnagels

500 ml groentebouillon

400 g jonge pareluitjes

100 g gedroogde cranberry’s

200 g gedroogde groene of bruine linzen

1 el gehakte dille


Bereidingswijze


Verhit de oven tot 180 °C.

 

Verhit 1 eetlepel van de olie in een grote koekenpan op hoog vuur en braad de blokjes lamsvlees een paar minuten rondom aan. Kruid ze met peper en zout, stuif er de bloem over en laat ze 1 minuut bakken tot de bloem alle vocht opgenomen heeft. Voeg de azijn en 1 eetlepel water toe, en schraap het aanbaksel van de bodem los. Kieper het vlees met vocht en al in een braadpan en giet er het stout bier over.

 

Veeg de pan schoon en bak de uitjes, bleekselderij en knoflook 4-5 minuten in de resterende olie, tot ze zacht zijn. Doe er de kruidnagels bij, deglaceer de pan met de bouillon en giet het mengsel bij het vlees in de pan. Dek de pan af met een stuk aluminiumfolie, leg er de deksel op en zet hem 1½ uur in de oven. Voeg halverwege de pareluitjes, en 15 minuten voor het eind de cranberry’s toe.

 

Spoel de linzen intussen onder de koude kraan af, breng ze met ¾ theelepel zout en 500 ml water op matig-hoog vuur aan de kook en draai het vuur iets lager zodat ze nog maar heel zachtjes pruttelen. Laat ze zonder deksel 20-30 minuten koken tot ze nog net al dente zijn. Voeg eventueel nog een extra scheutje kokend water toe om ervoor te zorgen dat de linzen continu volledig onder staan. Giet ze af, roer er de dille door en serveer ze met een groene salade bij de lamsstoof.