Mama's appeltaart

Mama's appeltaart

Dit recept kan simpelweg niet ontbreken in mijn boek. Jeugdsentiment. Als mijn broers en ik jarig waren, mochten we van mijn moeder kiezen welke taart ze ging bakken. Ondanks haar sterke campagnes om andere taarten te promoten, kozen wij steevast voor deze appeltaart. Ze vertelde dan trots aan de gasten dat dit een gezonde taart was vanwege het volkorenmeel en de appels. Dat er ook flink wat suiker en boter doorheen gaat, liet ze slim achterwege. Het werkte wel: de taart ging altijd op, tot de laatste kruimel.

Benodigdheden


SPRINGVORM VAN 22 CM Ø

ZEEF

GROTE KOM

HUISHOUDFOLIE

FIJNE RASP

DEEGROLLER

KWASTJE


Ingrediënten


200 G BOTER, IN KLEINE BLOKJES

300 G VOLKORENMEEL + EXTRA OM TE BESTUIVEN

150 G WITTE BASTERDSUIKER

MESPUNT ZOUT

1 EI, LOSGEKLOPT

1 KG ZURE APPELS, BIJVOORBEELD ELSTAR

1 CITROEN, GOED SCHOONGEBOEND

1 EL GEMALEN KANEEL

1½ EL RIETSUIKER

50 G ROZIJNEN, GEWASSEN

2 EL PANEERMEEL


Bereidingswijze


1 Vet de springvorm in met een klontje van de boter en bestuif met 1 eetlepel meel. Schud het overtollige meel eruit.

2 Zeef het resterende meel met de basterdsuiker en het zout boven een grote kom. Voeg de resterende boter toe en kneed met koele handen tot een kruimelig mengsel. Voeg de helft van het ei toe en kneed alles snel tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat tot gebruik in de koelkast rusten.

3 Schil de appels en snijd ze in kwarten. Verwijder de klokhuizen en snijd in partjes boven een grote kom. Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen boven de appels en knijp 3 eetlepels sap erover uit. Schep de kaneel, rietsuiker en rozijnen erdoor.

4 Verwarm de oven voor op 175 °C. Bestuif het aanrecht met wat bloem. Rol met en deegroller twee derde van het deeg uit en bekleed hiermee de springvorm. Bestrooi de bodem met het paneermeel en verdeel hier het appelmengsel over.

5 Rol het resterende deeg uit en snijd er stroken van. Leg ze in een ruitvorm over het appelmengsel en druk de rand goed aan met een vork. Bestrijk met een kwastje de repen deeg met het resterende ei.

6 Bak de appeltaart in het midden van de oven in circa 1 uur gaar en goudbruin. Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen.


CULITIP
Voeg voor de variatie eens 3 fijngehakte bolletjes stemgember door de vulling.