Ontbijtpizza

Ontbijtpizza

Italianen breken al jaren af en toe een eitje op hun pizza. Toch zou de gemiddelde Italiaanse oma bij het lezen van dit recept moord en brand schreeuwen. Dat heeft vooral te maken met de bodem van een breakfast pizza: die is meestal stukken dikker dan die van een reguliere en eerder een beetje zompig dan knapperig. Dat zijn ongetwijfeld de Amerikaanse invloeden, want in steden als New York en Los Angeles is de breakfast pizza een ingeburgerd ontbijt - vooral in de horeca. De Amerikanen hebben er sowieso een handje van om alles wat Europeanen 's middags of 's avonds eten op hun ontbijttafel neer te zetten.


Ingrediënten


  • 1,5 zakje gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water
  • 250 gr bloem
  • 250 gr semolina
  • 15 gr zout
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • scheut olijfolie
  • 1 blik tomaten
  • 100 gr buffelmozzarella
  • 5 plakken bacon of pancetta
  • 1-2 varkensworstjes
  • 3 eieren
  • zout
  • peterselie
  • tabasco

Bereidingswijze


Los de gist op in de helft van het water. Doe de bloem, semolina en het zout in een grote mengkom. Maak een kuiltje in het midden en giet daarin de in water opgeloste gist. Meng goed. Voeg dan de rest van het water toe en kneed het deeg 5 minuten stevig. Doe wat bloem op je handen en maak een ronde vorm van het deeg. Leg op een bakplaat en laat rijzen tot de omvang is verdubbeld.

Verwarm de oven voor op 200 °C en maak de tomatensaus. Fruit de ui en knoflook in een flinke scheut olijfolie. Voeg als de ui zacht is de tomaten toe en laat een kwartiertje pruttelen. Pureer met de staafmixer tot een gladde saus.

Kneed het pizzadeeg nog een keer goed door en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Het hoeft echt geen perfecte cirkel te zijn. Smeer er een dunne laag tomatensaus op. Scheur de mozzarella in stukken en verdeel met de bacon over de pizza. Snijd het worstje open en verkruimel het worstvlees over de pizza. Zet 15 minuten in de oven of totdat de bacon krokant is. Breek de eieren boven de pizza en zet de bakplaat terug in de oven tot de eieren gaar zijn. Maak af met zout, peterselie en tabasco.