POMPOENRISOTTO MET BRUINE BOTER, SALIE EN BACON

POMPOENRISOTTO MET BRUINE BOTER, SALIE EN BACON

Zoals aardbei en rabarber een match made in heaven zijn, geldt dat ook voor pompoen, salie en bacon. Het ultieme soulfood als je het mij vraagt.


Ingrediënten


  • 1 flespompoen
  • 3 el olijfolie
  • snufje nootmuskaat
  • ½ el olijfolie
  • 10 g boter
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 225 g risottorijst
  • 80 ml droge witte wijn
  • 800 ml groentebouillon
  • 150 g baconreepjes
  • 1 el olijfolie
  • 50 g boter
  • 20 blaadjes salie
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • zeezout en peper


Tip: voor dit recept maak je meer pompoenpuree dan nodig. Gebruik dit bijvoorbeeld voor de pompoenpap. Je kunt puree prima invriezen.


Bereidingswijze


Schil en ontpit de flespompoen. Snijd hem in blokjes en voeg vervolgens toe aan een pan met kokend water. Kook totdat de groente zacht is, circa 30 minuten.

Giet het water af, voeg olijfolie en nootmuskaat toe en pureer de pompoen totdat er een gladde moes ontstaat. Zet opzij.

Voeg olijfolie en boter toe aan een pan met een brede, dikke bodem. Fruit de ui totdat deze glazig is.

Doe na circa 3 minuten de risottorijst bij de ui en verspreid over de bodem. Zorg dat de rijst goed mengt met ui en olie.

Giet de wijn in de pan en meng. Zodra de rijst de wijn heeft opgenomen, kan twee derde van de groentebouillon worden toegevoegd.

Laat de risotto 20 à 25 minuten sudderen. Voeg elke keer een beetje bouillon toe als de korrel droog dreigt te worden. Roer regelmatig. Blijf in dit stadium elke paar minuten proeven.

Doe bacon en olijfolie in een koekenpan en bak tot de bacon de gewenste structuur heeft. Zet opzij.

Voeg boter toe aan de pan waar de bacon in gebakken is, en smelt. Doe de blaadjes salie erbij en zet het vuur laag. Laat nog circa 2 minuten sudderen totdat de boter lichtbruin wordt en er een zachte, zoetige geur vanaf komt. Zet opzij.

Voeg geen bouillon meer toe zodra de risotto bijna zacht is. Doe 3 eetlepels pompoenpuree bij de rijst en meng. Voeg de Parmezaanse kaas toe en roer opnieuw. Breng op smaak met zeezout en peper.

Serveer de risotto met de bacon en het boter-saliemengsel.