Runderstoof met glühwein & gebakken bloemkool

Runderstoof met glühwein & gebakken bloemkool

Warme wijn wordt in Scandinavische landen traditioneel tijdens de koude dagen rond kerst gedronken, maar zoals je zult merken kun je er dus ook prima mee koken. De intense smaak van de specerijen zorgen voor een eenvoudige, kant-en-klare marinade en de suiker maakt dat het vlees heerlijk mals wordt. Om te voorkomen dat de suiker tijdens het bakken verbrandt, raad ik aan om de temperatuur iets lager te houden dan normaal.


Ingrediënten


250 ml glühwein

25 g tijm, alleen de blaadjes

1,5 kg runderborststuk (het kan ook met runderwang)

2 el raapzaadolie

3 grote uien, gepeld

600 g bloemkool

1 el gezouten boter


Bereidingswijze


Doe het vlees met de glühwein en tijm in een stevige plastic zak, sluit die, werk de wijn en tijm goed in het vlees en leg de zak een nacht in de koelkast.

Verhit de oven voor op 170 °C. Verhit 1 eetlepel van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en braad het vlees rondom flink donker aan.

Snijd de uien doormidden en leg in een braadslee. Leg het stuk vlees er met de vetlaag naar boven op en giet de marinade erover. Leg een stuk bakpapier op het vlees en dek de braadslee af met een dubbele laag aluminiumfolie om het vocht vast te houden. Zet het vlees zo 3-3½ uur in de oven. Controleer na circa 2 uur of het niet uitgedroogt en giet er zo nodig nog 300 ml water bij.

Verwijder de bladeren van de bloemkool, trek er een paar mooie roosjes af en maak die mild in volgens de instructies op blz. 36.

Stoom de bloemkool in zijn geheel 5-8 minuten, of kook 5 minuten in een grote pan zachtjes kokend gezouten water. Laat de bloemkool uitwasemen en afkoelen en snijd zodra hij is afgekoeld voorzichtig verticaal in 2-3 cm dikke plakken. Sommige plakken zullen uit elkaar vallen, maar dat is niet erg. Kruid ze met een flinke snuf zout en peper.

Neem het vlees als het klaar is uit de braadslee en leg op een plank of bord; dek af met aluminiumfolie en laat het rusten terwijl je de jus maakt. Giet daartoe het braadvocht uit de slee in een kan. Verwijder het vet met behulp van een vetscheider of door er heel even een paar ijsblokjes bij te doen en deze met het gestolde vet eruit te scheppen. Giet de jus in een pan en laat op laag vuur tot de gewenste consistentie inkoken.

Bak de plakken bloemkool een paar minuten aan elke kant in een grote koekenpan met de boter en de rest van de olie tot ze goudbruin zijn.

Serveer het vlees in grove stukken op de gebakken bloemkool, schep de jus erover en garneer met de ingemaakte bloemkoolroosjes in dunne plakjes.