Scandinavische gehaktballetjes

Scandinavische gehaktballetjes

Wat is het verschil tussen Zweedse en Deense gehaktballetjes, en Italiaanse? Nou, om  te beginnen dobberen  ze  niet  in  tomatensaus. Maar volgens  mij maken vooral  de  in melk geweekte broodkruimels en het vleugje piment het grote verschil. Door half runder- en half varkensgehakt te gebruiken, krijg je een zalig rijke smaak, maar als  je wilt kan het ook met enkel rund. Gebruik een blender om het gehakt zo fijn moge- lijk te krijgen. Maak meteen een dubbele portie, je kunt de balletjes goed invriezen.


Ingrediënten


Voor erbij
Lingon- of vossenjam
Mild ingemaakte komkommer (zie blz. 36)

Voor de ardappelpuree
800 g aardappels, geschild
100 ml volle melk
100 ml slagroom
25 g gezouten boter

Voor de gehaktballetjes
50 g droog broodkruim
2 snufjes piment
2 tl zout
½ tl witte peper
200 ml volle melk
2 kleine uien, gepeld
500 g rundergehakt
500 g varkensgehakt
2 eieren, geklutst
1-2 el koolzaadolie
1-2 el gezouten boter

Voor de bruine saus
600 ml runderbouillon (liefst zelfgemaakt)
2 el bloem
2-3 el gezouten boter
1 el sinaasappelsap


Bereidingswijze


Kook de aardappels voor de puree 12-15 minuten in een grote pan gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en laat uitwasemen en afkoelen.

Verwarm de melk, room en boter in een grote pan op laag vuur tot de boter gesmolten is. Stamp de aardappelen; het liefst met een pureeknijper, maar het kan ook met een stamper. Roer door het botermengsel, en breng op smaak.

Meng in een grote kom het broodkruim met piment, zout en witte peper. Roer er de melk door om er een gladde pasta van te maken en laat 10 minuten staan. Voeg als het mengsel te droog is nog een scheutje melk toe.

Rasp de uien extreem fijn of hak ze fijn in een blender.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng met de hand de beide soorten gehakt met de uitjes, eieren en broodkruimpasta. Draai met vochtige handen tot balletjes van circa 3 cm en leg op de bakplaat.

Breng de bouillon voor de saus aan de kook. Strooi de bloem in een droge pan op middelhoog vuur en verwarm al roerend met een houten lepel een paar minuten tot de bloem goudbruin kleurt. Pas goed op dat hij niet verbrandt, anders kun je opnieuw beginnen. Meng er vervolgens vlug de boter door tot alle bloem is opgenomen; het kan zijn dat je iets meer boter nodig hebt. Giet er scheutje voor scheutje de kokende bouillon bij en blijf roeren tot je een glad mengsel hebt. Wrijf eventuele klontjes door een fijne zeef. Veeg de pan schoon, giet de saus terug en laat al roerend op matig vuur pruttelen tot de saus in begint te dikken. Giet als de saus te dik is nog een scheutje bouillon (of water) erbij. Roer het sinaasappelsap erdoor, breng op smaak en zet weg.

Verwarm de oven voor op 140 °C. Verhit de boter en olie in een zware gietijzeren pan op middelhoog vuur tot de boter begint te schuimen. Braad de gehakt- balletjes in porties in 10 minuten rondom egaal bruin. Houd ze warm in de oven terwijl je de rest bakt, en voeg eventueel nog wat extra olie en boter toe. Warm de saus op en klop nog even glad. Warm ook de puree langzaam op. Serveer de gehaktballetjes en puree in een plens saus met een klodder jam en wat ingemaakte komkommer.