Sinaasappelchutney met dadels en appel

Sinaasappelchutney met dadels en appel

Normaal zoet je een chutney met suiker, maar hier heb ik gekozen voor dadels. Ze geven ook een wat stroperige structuur.


Ingrediënten


  • 2 sinaasappels, goed schoongeboend
  • 350 g zure appels, Granny Smith
  • 200 g dadels
  • 1 grote ui
  • 2 cm verse gember
  • ½ vanillepeul
  • 2 el koolzaadolie
  • 150 ml wittewijnazijn
  • Snuf zeezout

EXTRA

  • 3 gesteriliseerde potten

Bereidingswijze


Rasp de schil van 1 sinaasappel met een fijne rasp. Snijd vervolgens het witte gedeelte weg van de sinaasappel en snijd het vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Knijp het restant met de vliesjes uit en vang het sap op. Verwijder eventuele pitjes. Doe dit ook met de andere sinaasappel.

Schil de appels, snijd in vieren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes. Ontpit de dadels en snijd in kleine stukjes. Snipper de ui en rasp de verse gember. Snijd de halve vanillepeul in de lengte open en schraap met een scherp mesje het merg eruit.

Verhit de olie in een grote pan met dikke bodem en bak de ui glazig en transparant op matig vuur.

Voeg de gember toe en bak kort mee.

Voeg de rest van de ingrediënten toe, inclusief het vanillemerg en de leeggeschraapte vanillepeul, en breng langzaam aan de kook. Laat de chutney 45 minuten op laag vuur koken tot deze is ingedikt.

Roer af en toe met een pollepel door.

Verwijder de vanillepeul en vul de potten met een kleine lepel tot aan de rand. Veeg eventueel gemorste chutney aan de buitenkant zorgvuldig weg.

Sluit de potten goed af met de schroefdeksel en zet ze 10 minuten op hun kop. Laat afkoelen en bewaar de potten op een droge, donkere plek. De sinaasappelchutney met dadels is zeker 3 maanden houdbaar.