Taco's met kalkoen en chimichurri

Taco's met kalkoen en chimichurri


Dameshockey is enorm populair in Argentinië. Het temperament en fanatisme van het publiek is geweldig. Dit beperkt zich echter niet alleen tot het stadion. De WK-finale van 2010 vergeten we niet snel. Iedere inwoner leek ingehuurd om onze voorbereiding te verstoren: de nacht voor de wedstrijd ging het brandalarm een paar keer af, op straat werden we uitgefloten en drie uur voor de wedstrijd bleek onze Argentijnse kok spoorloos verdwenen. Dit maakte ons toch wel even chagrijnig. Om over de uitslag nog maar te zwijgen…


Ingrediënten


Voor de chimichurri
100 ml extra vergine olijfolie
50 ml limoensap
½ tl zeezout
2 tenen knoflook, fijngehakt
½ sjalotje, fijngehakt
½ jalapeñopeper, zaad verwijderd en fijngehakt
handje koriander
handje peterselie

Voor de taco's
150 g kalkoenfilet, in stukjes
1 el extra vergine olijfolie
½ ui, gesnipperd
½ tl chilipoeder
100 ml kippenbouillon
2 soft shell taco's
handje sla
2 tomaten, in stukjes
optioneel: 200 g black eyed peas uit blik
zeezout
 


Bereidingswijze


1 Maak de chimichurri door de olijfolie te mengen met het limoensap, zeezout, de knoflook, het sjalotje, de jalapeñopeper, koriander en peterselie.
2 Verhit de eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui zachtjes aan.
3 Voeg de kalkoen toe en bak kort aan. Voeg het chilipoeder en een beetje zeezout toe en bak even mee.
4 Voeg de bouillon toe, roer en laat zachtjes inkoken.
5 Optioneel: verwarm de boontjes in een klein pannetje en breng op smaak met wat zeezout.
6 Bereid de taco’s volgens de gebruiksaanwijzing en vul met sla, tomaten, kalkoen en eventueel de boontjes. Schep er wat van de chimichurri over en serveer onmiddellijk.

CULITIP
In Zuid-Amerika zijn taco’s populair als tussendoortje, maar ook als volledige maaltijd. Ze gebruiken daarvoor altijd soft taco’s, want de harde schelpen zijn een Noord-Amerikaanse uitvinding. Je kunt afwisselen door eens een vis- of vegavulling te maken, of serveer met wat feta of zure room eroverheen.

SPORTTIP
Taco’s zijn ideaal om mee te nemen voor na een training. Kalkoen en kip zijn de grootste eiwitbronnen en bovendien lekker licht verteerbaar.