Over het boek


In De keukentafel van het Noorden toont Yvon Jaspers haar passie voor de Scandinavische keuken. Een kookboek waar je dagelijks leven enorm van opknapt, vol maakbaar, betaalbaar, puur en vooral heerlijk eten. Geen haute cuisine, maar koken op open vuur, stoven, sudderen, vissen, paddenstoelen zoeken, vlierbloesem plukken én bakken. Van smushi tot smörrebröd, van kanelbullar tot kladdkaka. Vanaf nu geen dag meer zonder fika en nooit meer een winter zonder hygge.



Recepten uit het boek


Lohipiirakka zalm−pie uit de losse pols met zilvervliesrijst, ei en erwten

Lohipiirakka zalm−pie uit de losse pols met zilvervliesrijst, ei en erwten

Voor deze overheerlijke hartige taart gebruik ik een bol bladerdeeg die ik losjes uitrol. Ik ben niet zo’n kok die alles strak en recht op het bord wil. Dus laat ik de vorm van de bol gewoon zoals die is, we noemen het dan heel hip een ‘freeform-pie’. Groot voordeel is dat je geen randjes hoeft weg te snijden en dus niks hoeft weg te gooien.



Tunnbröd met gerookte makreel, eieren, waterkers en komkommer

Tunnbröd met gerookte makreel, eieren, waterkers en komkommer

De Zweden voegen suiker of honing toe aan dit brood. Houd je niet van zoet brood, laat het dan gewoon achterwege. Met dit beleg smaakt het sowieso lekker!