Over het boek


Alles wat we eten heeft een verhaal, daarom is dit meer dan een kookboek. Het beantwoordt heus niet al uw vragen, maar in elk geval wel die ene vraag die ons allemaal bezighoudt: wat eten we vandaag? Die beantwoord ik met elke dag een maaltje zoals ik dat eet. Geplukt uit de tuin, die van de buren of het bos. Zo eet ik vanzelf met de seizoenen mee. Niet omdat het hip is, maar omdat verse spullen zonder reisverleden simpelweg het lekkerst zijn.
En als die verse spullen dan ook nog zonder al te veel gedoe tot een maaltje verwerkt kunnen worden, is dat wel zo fijn. Daarom heb ik alle handigheidjes en weetjes die ik als kok door de jaren heen heb opgepikt, verzameld in dit boek. Hoe je kunt ingrijpen als de mayonaise schift, hoe je stug deeg soepel maakt; voor mij gedachteloze handelingen die voor beginnende koks lang niet zo vanzelfsprekend zijn.
Hetzelfde deed ik met tips en trucs die ik oogstte in de tuin: wat je wanneer zaait, hoe je een kiemplantje herkent, bonenrekken bouwt of woelrattten uit de tuin houdt.
Soms vergeet ik het haast, maar behalve gekookt en getuinierd moet er natuurlijk ook ontbeten, geluncht, geborreld, gedronken, geoogst, gejamd, gezuurd, gerookt, gedroogd, gepekeld, gevloekt en gelachen worden. Geleefd, kortom. Liefst zo smakelijk mogelijk en zonder te veel vraagtekens.Recepten uit het boek


Slagroomtruffels

Slagroomtruffels

Heerlijk idee voor bij het kerstdiner!Gegratineerde knolselderij, pastinaak, aardappel en ui

Gegratineerde knolselderij, pastinaak, aardappel en uiGetruffeerde velouté

Getruffeerde velouté

Velouté komt van velours, Frans voor fluweel. Een fluweelzachte soep dus. Très kerst.Pompoen met pit

Pompoen met pit

U kunt de pompoen ook een ander soort pittigheid geven, meng er dan gerookte pimentón (eventueel picante) of chiliflakes door, of een pittig specerijen­mengsel, Indiaas of (Midden-)Oosters.De meningen


Mari is een meester in het bereiden van simpele gerechten met groenten.

AD Magazine

Dit boek is dus heel dik en het is al zijn papier waard: de recepten zijn divers en inspirerend, de vele bindteksten en anekdotes doen glimlachen of wegdromen.

De Standaard

Deze dikkerd omvat maar liefst 848 pagina's tips voor de groentetuin en natuurlijk ook heel veel vegetarische recepten. Naast veel groenten eten, is in de tuin werken uiteraard ook gezond, vooral voor je hoofd. En hoe je die tuin aanpakt, legt Mari eveneens uit.

De Morgen

Het prachtige groenteboek Mari plukt de dag was geheel uitverkocht maar ligt weer in de winkels. Nog snel even kopen en onder de kerstboom leggen. DOEN! Heerlijke recepten en aandoenlijke verhaaltjes van een dame in een tuin in Frankrijk.

De Telegraaf

'Zo word je vanzelf een (groene) keukenprinses!

Women's Health

'een ode aan écht lekker eten zonder veel gedoe.'

Voque

Als een maiskorrel in hete olie sprongen wij op toen we hoorden dat Mari Maris met een nieuw groenteboek kwam. Een opvolger voor haar onvolprezen 'Groentebijbel'.....

Hebben!

Elle eten

Een boek waarvoor we een diepe buiging maken.

Dagblad van het Noorden

Nou heb ik onlangs gezegd dat jullie de nieuwe Wannée moeten kopen. Dat denk ik nog steeds, alleen is er een boek bijgekomen: “Mari plukt de dag”, Carrera Culinair. Niet weggeven, dit is voor jezelf. Zeshonderd recepten. En allemaal vegetarisch, nou, dat is het leuke, het zijn gewoon recepten met groente en dus niet met vlees. Geen parochie, geen gepreek, gewoon lekkere dingen maken.

De Telegraaf  

Mari Maris (1974) was kok in Amsterdam toen ze acht jaar geleden besloot zich in Noord-Frankrijk te vestigen. Daar beheert ze sindsdien de Jardin des Etoiles, waar ze groenten verbouwt, kookt en mensen ontvangt. Vier jaar geleden verscheen haar Groentebijbel, een standaardwerk over de bereiding van groenten, en nu heeft ze een tweede boek geschreven: Mari plukt de dag – een volumineus, prachtig vormgegeven boek met fantastische recepten, basistechnieken van het koken en een dagboek haar leven in Frankrijk een duizelingwekkende ode aan het leven, de seizoenen en het koken zonder vlees en vis.  

Gijs Groenteman (Het Parool)

Het nieuwe boek van kok Mari Maris is groots en veelomvattend... Het is een vegetarisch kookboek, zonder dat je ook maar een moment denkt dat je een vegetarisch kookboek in handen hebt. 

Het Parool *****

Na de succesvolle Groentebijbel is er nu haar volgende meesterwerk.

Jacques Hermus

Bietencannelloni met wilde paddenstoelen, fluwelen knolselderijsoep onder een bladerdeeghoedje, gegratineerde bloemkoolstoof met linzen. Hmmm! En dan heb ik het alleen maar even over één weekje in november, ik zou hier moeiteloos complete alinea’s kunnen vol citeren met verleidelijke recepttitels. Nee hoor, dit is echt, heus een heerlijk kookboek.

Karin Luiten  

Het is 848 pagina’s lang genieten!. Maris doet voor ons land wat Ottolenghi voor de wereld doet.

Jonah Freud

'Mari plukt de dag' telt meer dan 600 vegetarische recepten. En ik ben blij dat ik weer een flinke oogst van deze titel van het land heb kunnen halen.

Mari’s magnum opus heeft zich – terecht - ontpopt als een onverbiddelijke bestseller. Haar vuistdikke, prachtig geïllustreerde boek vliegt de winkel uit. In no time was er sprake van een tweede druk. Inderdaad, ik heb het er maar druk mee.

 

Karin Hamersma