Recepten uit het boek


Kanelbullar, kleine kaneelbroodjes

Kanelbullar, kleine kaneelbroodjes

De eerste keer dat ik in Zweden was heb ik niet veel meer gegeten dan échte vers gemaakte kanel- en kardemummabullar. Als een magneet werd ik steeds de koffie- en lunchtentjes ingetrokken door de geur van deze heerlijke broodjes. En het is zo gezellig om ze zelf te maken. Omdat ik ze graag vaak en veel eet, kies ik voor een gezondere variant met meergranenmeel en palmsuiker; dat maakt ze net iets gezonder en ik hou een kleiner maatje aan. 



Paddenstoelen-aardappelpuree

Paddenstoelen-aardappelpuree

Soms wandel ik de supermarkt uit met een aantal verschillende kolen. In een vlaag van
gezond eten uit het seizoen heb ik die in mijn karretje geladen. Maar om eerlijk te zijn liggen
ze vaak heel lang werkeloos in mijn koelkast. Want ik kom soms niet verder dan een stamppot met kool. Het leuke aan dit recept is dat je van supersimpele spitskool ineens een
exotisch hoofdgerecht maakt waar je niet snel genoeg van krijgt. Mocht jij nu toevallig een
witte kool of Chinese kool in je koelkast hebben liggen, gebruik die dan voor dit gerecht.



Runderstoofschotel met pimentbessen en gepickelde rammenas

Runderstoofschotel met pimentbessen en gepickelde rammenas

Ouderwetse stoofpotten zijn mijn favoriete winterkostje. Ik kook op een AGA-fornuis. Dat is een fornuis dat dag en nacht warm is en dus eigenlijk ook meteen als kachel in de keuken fungeert. Dit soort stoofschotels zijn daarvoor ideaal. Ik maak ze de ene keer met pasta of rijst en de andere keer met aardappeltjes of ouderwetse puree. Maar ik moet het van tevoren in twee helften verdelen, want anders is alles op de eerste avond op.