Geschiedenis van de boon

Geschiedenis van de boon

Peulvruchten kennen een lange geschiedenis. Al lang voor onze jaartelling, in 8000 v.Chr., werden in het Midden-Oosten kikkererwten en linzen verbouwd. Ken Albala beweert zelfs in zijn boek Beans. A History dat zonder linzen, die onder de meest barre omstandigheden groeien, de loop van de menselijke geschiedenis er heel anders uit had gezien.

Julius Jaspers over de BBQbijbel

Julius Jaspers over de BBQbijbel

Mijn tiende boek, je kunt het een mijlpaal noemen, zelf noem ik het een logisch gevolg van mijn zoektocht naar lekker eten. Deze keer stap ik af van het ‘in 5 minuten afmaken’, maar een goede voorbereiding blijft natuurlijk een must. Het afmaken kan best weleens wat langer duren, maar who cares? Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect klaargemaakt op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opjutten, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt. (Alhoewel een beetje plannen natuurlijk nooit kwaad kan.)

Blijf niet in de balansdag hangen

Blijf niet in de balansdag hangen

‘Op de gezonde toer’ is geen dieet, het is een levenswijze. Mijn levenswijze. Natuurlijk zijn er avonden waarop ik doorzak met vrienden en vriendinnen. Dat gebeurt, ik heb dat hartstikke nodig op zijn tijd. Ik schuif gewoon gezellig aan bij iemand zonder te weten wat het menu is. Ik eet fluitend toetjes zonder calorieën te tellen. Het zou toch belachelijk zijn als je jezelf dat niet zo nu en dan zou gunnen?

Niet te zuipen

Niet te zuipen

Een half dozijn flessen cider stonden er voor mij op het aanrecht. Zelfgemaakt, met sap van mijn eigen appels. Appels van bomen die ondanks hun gevorderde leeftijd, schandelijke verwaarlozing en schrale fundament van Veluws zand mij elke herfst weer een paar kratjes kroost gunnen. Kroost al even onooglijk als de bomen zelf: klein, pokdalig en wrang.