10 auteurs van Carrera Culinair in de FavorFlav Food Top 100

10 auteurs van Carrera Culinair in de FavorFlav Food Top 100


Op 20 november werd tijdens een waanzinnig diner bij Hotel Arena in Amsterdam bekend wie er in de FavorFlav Food Top 100 staan. Wie zijn anno 2017 dé smaakmakers in de wereld van eten en drinken? Dat is de vraag die de redactie van FavorFlav zich ieder jaar stelt bij de samenstelling van de FavorFlav Food Top 100, met als belangrijkste criterium: Wat heeft deze persoon dit jaar bijgedragen aan het verrijken van de eetcultuur in Nederland? Het resultaat is een bonte mix van chef-koks, horecavernieuwers, voedselproducenten, merkenbouwers, culinair journalisten, kookboeken- en tv-makers, food-startups en nog veel meer – met als gemeenschappelijke deler dat zij allemaal de zaak van het betere eten en drinken een warm hart toedragen. Persoonlijkheden die – ieder geheel op eigen wijze – volgens de redactie en onze lezers het verschil maakten en het daarom verdienen even in de schijnwerpers te staan. Dat allemaal ter meerdere eer en glorie van goed en ontzettend lekker eten – geheel in lijn met het motto van FavorFlav.

Van 10 mensen uit de lijst heeft Carrera Culinair de laatste jaren kookboeken  uitgegeven.

 

 

 

4. ALAIN, DAVID EN TOM CARON CAFÉ CARON Vader Alain kennen we onder meer van zijn televisieprogramma’s en zijn kookboeken, maar dat hij én zijn zoons David en Tom ook onwijs goed kunnen koken, bewijzen ze in Café Caron: een familierestaurant annex eetcafé in de Amsterdamse Pijp, waar de Franse boerenkeuken – lees: veel boter, kaas en eieren – op tafel komt in een ongekend gezellige en rumoerige Frans-Amsterdamse sfeer. Weer eens wat anders dan al die hippe hapjes en bubbels aan een lange blinkende bar. Vive la France!

 

13. PETER EN MARIEKE LUTE KRUIDFABRIEK, THE ARC EN SOUNDBITES Peter en Marieke zetten dit jaar kruiden op de kaart. Onder meer met het geheel verbouwde nieuwe restaurant De Kruidfabriek by Lute in Ouderkerk, waar hun groentetuin en kruidenkas spectaculair zijn geïntegreerd in het gebouw. Peter schreef De Kracht van Kruiden, waarin hij zijn voorliefde voor kruiden uitdraagt. Ontpopt zich samen met partner Marieke als allround horeca-ondernemer met het zojuist geopende restaurant The ARC (bij hotel Pestana) en startte en passant ook nog eens Soundbites in de Amsterdam Arena, zodat hardcore Motörhead-fans en andere concertgangers óók eens fatsoenlijk te eten krijgen.

 

22. SERGIO HERMAN CHEF-KOK EN HORECAONDERNEMER In interviews verkondigde hij dat hij het wat rustiger aan doet, al zat de ambitieuze sterrenchef Sergio Herman dit jaar allesbehalve stil. Hij opende zijn tweede restaurant in Cadzand: Air Republic, waar hij gerechten met een herinnering op de kaart zette. Ook bracht 2017 een nieuw kookboek van zijn hand: Just Cook. Deze musthave staat bomvol smaakvolle en snelle recepten voor thuis. Daarmee zet iedereen een beetje Sergio op tafel.

 

28. ROBERT KRANENBORG CHEF-KOK EN HORECAONDERNEMER Menig chef uit de FavorFlav Food Top 100 startte zijn carrière onder het strenge oog van ‘De Kraan’. Nog altijd is deze chef-kok volop actief in de wereld van eten en drinken. Onder meer als co-founder van de snelgroeiende burgerketen The Thrill Grill, als medeeigenaar van foodstand Le Big Fish en als adviseur van diverse internationale toprestaurants en hotels. Dit jaar op televisie te zien met het sympathieke Kitchen Impossible, waarin hij kandidaten met een lichamelijke of verstandelijke beperking in korte tijd klaar klaarstoomt voor een leuke baan in de horeca.

 

37. NIVEN KUNZ CHEF-KOK Een van de chefs die vooropliep in de trend om groente de hoofdrol te geven volgens de 80/20-filosofie. Met speciale groenteworkshops leert hij iedereen die het maar wil de kunst van koken met groen. Daarnaast lanceerde hij lekkere ‘troeploze’ groentesapjes in samenwerking met JUIZ~S. Dit jaar kwam ook zijn boek Groente! uit, met daarin makkelijke en lekkere recepten voor een gevarieerd dieet met veel, heel veel planten.

 

41. MARA GRIMM CULINAIR JOURNALIST Spot in haar vaste rubriek in Elle Eten jong kooktalent en zet daarmee een nieuwe garde koks en andere smaakmakers in de schijnwerpers. Ook culinair scribent voor onder meer LINDA. en Vogue. Won dit jaar een Gourmand World Cookbook Award – de Oscar voor kookboeken – voor haar boek Ontbijt, wat daarmee officieel het allerbeste ontbijtboek ter wereld is. Dit jaar vertrok zij naar Parijs om vanuit de Franse hoofdstad te schrijven over de gastronomie aldaar

 

45. JULIUS JASPERS CHEF-KOK EN CULINAIR ONDERNEMER Bracht dit jaar met zijn nieuwste boek Het Ultieme Hamburgerboek een ode aan een van onze favoriete gerechten. Hierin lees je alles over de historie van dit iconische gerecht, maar ook bijzondere variaties en recepten van bevriende topchefs. Daarnaast organiseerde Julius dit jaar in samenwerking met slager Gertjan Kiers alweer de tweede editie van het drukbezochte vleesfestival Butcher’s Heaven.

 

49. TESS POSTHUMUS EN TIMO JANSE FLYING DUTCHMEN COCKTAILS Na tien jaar verlaat cocktailkoningin Tess Posthumus Nederlands eerste speakeasy cocktailbar Door 74. Samen met barmanager Timo Janse opent ze binnenkort Flying Dutchmen Cocktails aan de Amsterdamse Singel. Hier geen hippe signature cocktails, maar klassiekers op hun best. Ook worden er workshops en seminars gegeven om professionals en consumenten te onderwijzen in de wondere wereld der cocktails. Wij kijken er nu al naar uit.

 

64. GERTJAN KIERS SLAGER EN KOOKBOEKENSCHRIJVER Rock-‘n-rollslager Gertjan Kiers verraste ons begin dit jaar met zijn boek De Vleesbijbel. Van uitbenen tot bakken, het staat allemaal in dit handboek voor vleesliefhebbers. Met deze bijbel heeft hij een tijdloos naslagwerk geschreven dat onmisbaar is in de keuken van iedere carnivoor. Gertjan breekt een lans voor incourante delen en hoopt dat lezers van zijn boek de wat minder voor de hand liggende stukken vlees leren eten en bereiden.

 

73. BART VAN OLPHEN DUURZAAM VISHANDELAAR Hij vaart de wereld over op zoek naar de meest duurzaam gevangen vis. Daarbij maakt hij altijd even tijd voor een kookfilmpje voor zijn populaire Instagram-account. Sardines haalt zijn bedrijf Fish Tales uit Portugal en tonijn komt van de Malediven - lijngevangen door Ali Mohammed. Dat leverde hem de door Greenpeace in het leven geroepen titel ‘meest duurzame tonijnmerk in Nederland’ op. Dit jaar introduceerde Bart van Olphen de Zeker Zeeuwse mosselen in de supermarkt met in het kielzog daarvan Het Zeeuwse mosselkookboek.

Voor meer informatie of de hele lijst zie: http://favorflav.com/nl/food-news/dit-is-de-lijst-van-2017/

 


Meer nieuwsEen nieuwe klassieker

Een nieuwe klassieker

De Fransen zijn erg trots op hun produits de terroir, oftewel de regionale producten. Op lokale markten staan altijd wel boeren die hun eigen verbouwde producten zelf aan de man brengen. De Fransen geven erg om eten en hechten er grote waarde aan om te weten waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen. Ook op de markten in de grote steden staat over het algemeen bij de producten beschreven uit welke regio ze afkomstig zijn.

We eten geen lijsters meer

We eten geen lijsters meer

Dat er tegenwoordig voedsel in overvloied is, is een zegen. Maar daar op een verantwooerde manier mee omspringen, is nog niet zo eenvoudig. Misschien kan 'De Elisabeth', een heruitgave van een oud kookboek, daarbij een handje helpen.