200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels

200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels


Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt.

Bij cider staan we wat langer stil dan bij de andere vruchtendranken omdat het binnen de vruchtenwijnen de bekendste drank is. Het is een soort appelwijn, meestal bubbelend en soms plat. Cider wordt in heel veel landen geproduceerd en gedronken, maar de bekendste cidergebieden zijn het noordwesten van Spanje, Engeland, Normandië en Bretagne. Niet helemaal toevallig wordt het daar ook voornamelijk geproduceerd. Er bestaat ook cider van peren: poiré in het Frans, of perry in het Engels. Cider heeft hier een behoorlijk slechte naam. Het riekt naar goedkoopheid en tienerfeestjes. Toegegeven, het assortiment in de gemiddelde Gall & Gall geeft daar ook reden toe. Eén soort, als je mazzel hebt, ergens onder in het schap. Zo belachelijk goedkoop dat je je afvraagt waar ze de fles en kurk van betalen. Onlangs kochten we bij de Lidl zelfs een fles (met inhoud) voor een euro. Gelukkig is er inmiddels een aantal kleinschalige ciderimporteurs opgestaan dat geweldige ciders en poirés uit het buitenland haalt. Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt. Daar begint echter langzaam verandering in te komen, hoewel we onlangs iemand spraken die er veel vanaf wist en concludeerde dat ‘er nog weinig zijn met zowel het talent om goede cider te maken, als het talent om het te verkopen’. Of cider het komend jaar/decennium eindelijk door gaat breken, valt dus nog te bezien. Maar misschien ben jij wel die persoon die beide beheerst?

Eind dit jaar komt Over drank uit, waarin Meneer Wateetons instructies geeft om dé cider van Nederland te maken. Kun je niet wachten? Kom op vrijdag 14 oktober naar 'Zuursalon: cider cider cider', waar onder anderen Meneer Wateetons je van alles bijbrengt over deze ondergewaardeerde wijn van de lage landen: http://www.mediamatic.net/609882/en/cider-cider-cider


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.