200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels

200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels


Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt.

Bij cider staan we wat langer stil dan bij de andere vruchtendranken omdat het binnen de vruchtenwijnen de bekendste drank is. Het is een soort appelwijn, meestal bubbelend en soms plat. Cider wordt in heel veel landen geproduceerd en gedronken, maar de bekendste cidergebieden zijn het noordwesten van Spanje, Engeland, Normandië en Bretagne. Niet helemaal toevallig wordt het daar ook voornamelijk geproduceerd. Er bestaat ook cider van peren: poiré in het Frans, of perry in het Engels. Cider heeft hier een behoorlijk slechte naam. Het riekt naar goedkoopheid en tienerfeestjes. Toegegeven, het assortiment in de gemiddelde Gall & Gall geeft daar ook reden toe. Eén soort, als je mazzel hebt, ergens onder in het schap. Zo belachelijk goedkoop dat je je afvraagt waar ze de fles en kurk van betalen. Onlangs kochten we bij de Lidl zelfs een fles (met inhoud) voor een euro. Gelukkig is er inmiddels een aantal kleinschalige ciderimporteurs opgestaan dat geweldige ciders en poirés uit het buitenland haalt. Ondanks de 200 miljoen kilo peren en 400 miljoen kilo appels die jaarlijks in Nederland van de boom komen, wordt er in onze contreien vrijwel geen cider gemaakt. Daar begint echter langzaam verandering in te komen, hoewel we onlangs iemand spraken die er veel vanaf wist en concludeerde dat ‘er nog weinig zijn met zowel het talent om goede cider te maken, als het talent om het te verkopen’. Of cider het komend jaar/decennium eindelijk door gaat breken, valt dus nog te bezien. Maar misschien ben jij wel die persoon die beide beheerst?

Eind dit jaar komt Over drank uit, waarin Meneer Wateetons instructies geeft om dé cider van Nederland te maken. Kun je niet wachten? Kom op vrijdag 14 oktober naar 'Zuursalon: cider cider cider', waar onder anderen Meneer Wateetons je van alles bijbrengt over deze ondergewaardeerde wijn van de lage landen: http://www.mediamatic.net/609882/en/cider-cider-cider


Meer columns


Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.