CHICKEN ’N WAFFLES

CHICKEN ’N WAFFLES


Deze even onwaarschijnlijke als goddelijke combinatie dankt zijn enorme populariteit aan de New Yorkse jazzscene in de jaren dertig. Dat zit zo. Muzikanten wilden midden in de nacht na afloop van hun gigs vaak nog wat eten, maar waren te laat voor het diner en te vroeg voor het ontbijt. Daarom besloten verschillende restaurants in Harlem hun openingstijden te verruimen.

Een van die restaurants was Wells Supper Club, een zaak die bekendstond om zijn Southern Cooking. Speciaal voor de muzikanten werden de wafels voor het ontbijt al vanaf middernacht opgediend. En omdat er altijd wel wat gefrituurde kip over was van het diner, werd die erbij geserveerd. Een gulle hoeveelheid esdoornsiroop (maple syrup) maakte het gerecht af. Het werd een hit. Niet alleen alle grote jazzmusici schoven aan bij Wells, maar ook het uitgaanspubliek liep er na sluitingstijd van de jazzclubs de deur plat. Vanaf twee uur in de ochtend zat het er bomvol. Logisch dus dat andere zaken, waaronder Dickie Wells’ Jazz Nightclub, ook chicken and waffles gingen serveren. Restaurateur en Motown-liefhebber Herb Hudson zorgde voor de verdere verspreiding toen hij in de jaren zeventig vanuit Harlem naar Los Angeles verhuisde en daar Roscoe’s House of Chicken ’n Waffles opende (1512 North Gower Street, Hollywood).


Meer columns


Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.