Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute

Citroentijm uit het te verschijnen De kracht van kruiden van Peter Lute


Thymus is afgeleid van het Griekse woord thumus, dat moed en kracht betekent, of van thuo. Het Griekse thuo staat voor ‘offer branden’ en is mogelijk afkomstig van het oud-Egyptische thum of tham dat welriekend betekent. Citriodorus verwijst naar de citroengeur.

Citroentijm – Thymus citriodorus

 

Wetenswaardigheden:

Tijmsoorten kruisen onderling gemakkelijk met elkaar. Mooi voor ons, omdat we daardoor de beschikking hebben over vele natuurlijke tijmaroma’s. Plantkundig is het nogal ingewikkeld, want er bestaan veel variëteiten in het geslacht tijm waar een toets van citroen in te bespeuren valt. We beperken ons hier tot de variëteiten met een duidelijk citroen- of citrusprofiel. Je blijft eraan ruiken, dat kan ik je voorspellen. Enkele voorbeelden die in mijn ogen de mooiste aroma’s hebben: Thymus citriodorus ‘Lemon Variegatus’, Thymus citriodorus ‘Doone Valley’ en Thymus citriodorus ‘Lemon Green’.

 

Geur en smaak:

Citroentijm geeft de mooiste geuren van alle kruiden, voor mij persoonlijk. Van licht vluchtig citroen tot diep zware citrus vermengd met thymol (etherische olie die verantwoordelijk is voor de tijm geur). Geweldig. De smaak verrast bij tijm altijd, als u net geroken heeft denk u vaak aan mooie lichte toetsen van citroen. Zodra u citroentijm dan toepast bemerkt u hoe zwaar de aroma’s eigenlijk zijn.  Zuurtjes, bitters, wrang, zoet, pepers echt alles loopt door elkaar. Een avontuur op zich het proeven van citroentijm.

 

Culinair gebruik:

Vers:

Heerlijk bij vis, schaal- en schelpdieren, vissoep, eiergerechten, lamsvlees, barbecue- en grillgerechten, in groenteschotels, vruchtensalades en gearomatiseerd water.

Gedroogd:

Gedroogd blijven de aroma’s van citroentijm goed behouden. Als u zelf citroentijm zou willen drogen, is oogsten net voor de bloei het mooiste moment, want net voor de bloei zijn de aroma’s op hun hoogtepunt.

 

Bloem:

Tijmbloemen zijn culinair zeer goed toepasbaar. Als garnering van tal van gerechten, in kruidenthee, om te versuikeren en in desserts te gebruiken, als originele toevoeging aan een kaasplank of bij tapas.

 

Indicaties:

Krampstillend, hoestdempend, bevorderend voor de spijsvertering en heilzaam voor de luchtwegen.

 

Contra-indicaties:

Bij normaal culinair gebruik niet bekend.


Meer columns


Heb je Italianen weleens over eten horen praten?

Heb je Italianen weleens over eten horen praten?

Het lijkt net of ze ruzie hebben, zo verhit en vol passie gaat het eraan toe. Dat komt omdat dé Italiaanse keuken eigenlijk niet bestaat. Italië bestaat als staat pas sinds 1870, daarvoor was het een ratjetoe van landen en kleine staatjes. Maar wat dit bijeengeraapte zootje deelde, was een culinaire traditie. Recepten die van moeder op dochter werden overgedragen. Elke streek, elk dorp en iedere familie heeft zijn eigen tradities, en o wee als je die in twijfel trekt.

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Dat vroeg mijn kookgrage moeder mij vroeger weleens. ‘De Italiaanse’, antwoordde ik steevast. Als kind leek mij deze keuken met pizza, pasta en goddelijke gelato eentje die nooit zou gaan vervelen. Nu, enkele decennia later, zou ik dit antwoord niet meer zo geven. Ik kook de hele wereld over. Soms heb ik zin in paella, soms in pittige saté’s, soms in stevige Marokkaanse troostsoep. Hoewel ik nog steeds dol ben op Italiaans eten, is er zoveel meer bij gekomen. Het zijn gerechten en smaken die ik voor geen goud zou willen missen.