De eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november


Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

De Franse keuken is een keuken met een lange traditie en veel diversiteit. Ieder deel van Frankrijk heeft een eigen kenmerkende keuken. Om wat inzicht te krijgen in de algemene  Franse keuken gaan we eerst (kort) in op de geschiedenis ervan. Daarna kun je lezen over in de Franse keuken veel voorkomende ingrediënten en welke materialen en benodigdheden je nodig hebt om de recepten uit dit boek te kunnen maken. Tot slot een handig woordenlijstje en uitleg van in dit boek regelmatig gebruikte technieken.

In het hoofdstuk How-to's worden de meest gebruikte technieken uitgelegd aan de hand van stap-voor-stapfoto's. Ik laat zien hoe je lekkers uit de zee voorbereid c.q. openmaakt, maar ook hoe je een goede aardappelpuree maakt. In sommige recepten later in het boek wordt naar de how-to's verwezen. Ik verzeker je dat je onze stap-voor-stapuitleg na een paar keer uitvoeren niet meer nodig hebt.

Het hoofdstuk Basisrecepten bevat de precieze receptuur van een aantal veel voorkomende recepten, die in andere recepten die verder in het boek ofwel als ingrediënt terugkomen ofwel als bijgerecht. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe je drie basisbouillons maakt  kip-, vis- en kalfsbouillon); zelf getrokken bouillon smaakt niet alleen beter, het is ook een mooie manier om snijafval te verwerken.

En dan komen we bij het hart van het boek: de gerechten. Zoals je in de Korte geschiedenis van de Franse keuken kunt lezen, hebben we de Franse keuken zelf ingedeeld in vijf regio's. Per regio zijn de gerechten daarna onderverdeeld in Voor- en lunchgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Ook dit is een ruwe indeling. Omdat de Fransen zwaar lunchen zwaar licht dineren, kan het zomaar zijn dat wat 'wij' in Nederland een hoofdgerecht vinden in Frankrijk een lunchgerecht is. En vice versa. We hebben bij de sub-indeling de hoeveelheden die in de Nederlandse keuken gangbaar zijn als uitgangspunt genomen. Een lunchgerecht is echter zo opgewaardeerd tot hoofdgerecht door er (meer) groente, aardappels of brood bij te serveren.

Wees creatief, maar vooral: durf! Sla het boek open op een willekeurige pagina en máák dat recept. Laten we 'Wat de boer niet kent, eet hij niet.' veranderen in 'Wat de boer niet kent, proeft hij graag.'


Meer nieuwsEen nieuwe klassieker

Een nieuwe klassieker

De Fransen zijn erg trots op hun produits de terroir, oftewel de regionale producten. Op lokale markten staan altijd wel boeren die hun eigen verbouwde producten zelf aan de man brengen. De Fransen geven erg om eten en hechten er grote waarde aan om te weten waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen. Ook op de markten in de grote steden staat over het algemeen bij de producten beschreven uit welke regio ze afkomstig zijn.

We eten geen lijsters meer

We eten geen lijsters meer

Dat er tegenwoordig voedsel in overvloied is, is een zegen. Maar daar op een verantwooerde manier mee omspringen, is nog niet zo eenvoudig. Misschien kan 'De Elisabeth', een heruitgave van een oud kookboek, daarbij een handje helpen.