De eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november


Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

De Franse keuken is een keuken met een lange traditie en veel diversiteit. Ieder deel van Frankrijk heeft een eigen kenmerkende keuken. Om wat inzicht te krijgen in de algemene  Franse keuken gaan we eerst (kort) in op de geschiedenis ervan. Daarna kun je lezen over in de Franse keuken veel voorkomende ingrediënten en welke materialen en benodigdheden je nodig hebt om de recepten uit dit boek te kunnen maken. Tot slot een handig woordenlijstje en uitleg van in dit boek regelmatig gebruikte technieken.

In het hoofdstuk How-to's worden de meest gebruikte technieken uitgelegd aan de hand van stap-voor-stapfoto's. Ik laat zien hoe je lekkers uit de zee voorbereid c.q. openmaakt, maar ook hoe je een goede aardappelpuree maakt. In sommige recepten later in het boek wordt naar de how-to's verwezen. Ik verzeker je dat je onze stap-voor-stapuitleg na een paar keer uitvoeren niet meer nodig hebt.

Het hoofdstuk Basisrecepten bevat de precieze receptuur van een aantal veel voorkomende recepten, die in andere recepten die verder in het boek ofwel als ingrediënt terugkomen ofwel als bijgerecht. Ik leg bijvoorbeeld uit hoe je drie basisbouillons maakt  kip-, vis- en kalfsbouillon); zelf getrokken bouillon smaakt niet alleen beter, het is ook een mooie manier om snijafval te verwerken.

En dan komen we bij het hart van het boek: de gerechten. Zoals je in de Korte geschiedenis van de Franse keuken kunt lezen, hebben we de Franse keuken zelf ingedeeld in vijf regio's. Per regio zijn de gerechten daarna onderverdeeld in Voor- en lunchgerechten, Hoofdgerechten en Nagerechten. Ook dit is een ruwe indeling. Omdat de Fransen zwaar lunchen zwaar licht dineren, kan het zomaar zijn dat wat 'wij' in Nederland een hoofdgerecht vinden in Frankrijk een lunchgerecht is. En vice versa. We hebben bij de sub-indeling de hoeveelheden die in de Nederlandse keuken gangbaar zijn als uitgangspunt genomen. Een lunchgerecht is echter zo opgewaardeerd tot hoofdgerecht door er (meer) groente, aardappels of brood bij te serveren.

Wees creatief, maar vooral: durf! Sla het boek open op een willekeurige pagina en máák dat recept. Laten we 'Wat de boer niet kent, eet hij niet.' veranderen in 'Wat de boer niet kent, proeft hij graag.'


Meer nieuwsWie wint Het Gouden Kookboek

Wie wint Het Gouden Kookboek

Op vrijdag 9 november, aan de vooravond van de Kookboekenweek 2018, wordt Het Gouden Kookboek uitgereikt, de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kookboek van het voorgaande jaar. Voor vijf kookboekenschrijvers wordt het een spannende tijd: hun kookboeken maken kans Het Gouden Kookboek 2018 te winnen. Kookfan Gijs Staverman maakte op 10 oktober in Gijs 2.0 op NPO Radio 2 de nominaties bekend

5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).