Duurzaam gevangen vis

Duurzaam gevangen vis


Een groot deel van onze oceanen wordt zwaar overbevist. Om ervoor te zorgen dat wij en volgende generaties kunnen blijven genieten van vis, zullen we een verantwoorde keuze moeten maken. Dat geldt bovenal voor wild gevangen vis, maar in toenemende mate ook voor kweekvis – ook dat moet op een duurzame manier gebeuren.

Een wild gevangen vis is duurzaam als die afkomstig is van een visserij die rekening houdt met de gevolgen van haar handelen voor het ecosysteem waarin zij opereert. Zo’n visserij zorgt ervoor dat er voldoende vis blijft zwemmen om zich in groten getale te kunnen voortplanten. Vissen, maar altijd met mate. Daarnaast kiest zo’n visserijgemeenschap altijd voor de vismethode die het bodemleven zo min mogelijk schade toebrengt en bijvangst zo veel mogelijk minimaliseert. Daarbij moet de visserij ook goed georganiseerd zijn en gemanaged worden, zodat iedere vis altijd te traceren is.

Vis die afkomstig is van een visserij die voldoet aan deze voorwaarden kun je vaak herkennen aan het MSC-keurmerk: het Marine Stewardship Council (MSC), het enige wereldwijde onafhankelijke label voor duurzaam gevangen vis dat voldoet aan de richtlijnen van de Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Dit keurmerk is het meest betrouwbare label waaraan je een verantwoord gevangen visje herkent. Het MSCprogramma is ontwikkeld met een indrukwekkende hoeveelheid wetenschappelijke kennis waarmee de visserijen beoordeeld worden. De chain of custody zorgt ervoor dat elke stap in de keten gewaarborgd is en het hele proces transparant in kaart gebracht kan worden. Dat wil zeggen: een MSC-gecertificeerde visserij mag de producten met het MSC-keurmerk alleen aanbieden onder de voorwaarde dat elke afzonderlijke schakel in de keten een MSC-certificering voor traceerbaarheid heeft gekregen.

Elke vis met het MSC-keurmerk is duurzaam, maar niet elke duurzaam gevangen vis heeft een keurmerk. In Alaska zijn de regels al zo streng, dat sommige visserijen de noodzaak niet zien geld te investeren in een extra keurmerk. En veel duurzame vis komt vaak van heel kleine visserijen, die lang niet altijd budget hebben om aan een certificeringsproces deel te nemen.

Op zoek naar duurzame visrecepten? Bart van Olphen neemt je in Bart's Fishtales mee naar alle soorten duurzame vis over de hele wereld en laat je zien hoe je ze het best en het lekkerst kunt bereiden! 


Meer nieuws



Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.