Een smakelijk en volledig maal

Een smakelijk en volledig maal


Een maaltje geeft de meeste voldoening als het van alles wat heeft. Traditioneel waren dat aardappelen, vlees en groente (een avg’tje wordt zo’n maaltijd ook wel genoemd), maar die kunnen natuurlijk ook vertaald worden naar wat ze leve­ren: koolhydraten, vitaminen, vezels, vetten en eiwitten.

Zij die liever koolhy­draten mijden, nemen wat meer eiwitten om toch verzadigd te raken (maar een koolhydraatloos dieet zou ik iedereen zonder hulp van een voedingsdeskundige liever afraden). Minder technisch bekeken wil je na het eten gewoon voldaan zijn en dat gevoel bereik je het makkelijkst door te zorgen voor verschillende smaken en structuren. Op alleen aardappelpuree zou je best kunnen leven: alles zit erin, maar het wordt wel erg snel saai. Meng er een knisperige groente door, liefst met een uitgesproken smaak, en het is al een stuk interessanter. Geef er een knák, kraak of knappertje bij en het is écht lekker.

Klassieke uiensoep is misschien wel het beste gerecht om het principe te illustreren: de soep zelf met een diepe, lichtzoete smaak, een knapperige crouton met zoute, vette kaas. Soms is het fijn als de smaken elkaar comple­menteren, zoals de aardse smaken van biet en paddenstoel. Soms kan een contrast de smaak juist accentueren, zoals het zuur in yoghurt of citroensap dat de zoetheid van pompoen een ‘randje’ geeft, of lichtbittere pompoenpitjes die ook nog een ‘knak’ toevoegen. Zoals in het gerecht 'Pompoen met pit', zie recepten.


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.