Gezondheid in een notendop

Gezondheid in een notendop


Voedingspatronen zijn in beweging. Voorheen waren het verschillende diëten die om de beurt opgehemeld werden, zoals Atkins, Weight Watchers, Cambridge, South Beach en nog vele andere. Tegenwoordig komt de ene voedingshype na de andere voorbij in kranten, op televisie en vooral via sociale media: van kokosolie en agavesiroop tot chiazaad en tarwegras. Als voedingsdeskundige krijg ik dagelijks vragen van mensen die de weg kwijt zijn in dit doolhof van gezonde voeding. En dat is zonde, want in de basis is goede voeding helemaal niet zo ingewikkeld. Ik beloof je dat je na het lezen van dit boek zelfverzekerd gezonde producten en gerechten kunt kiezen.
 

Maar let wel, voeding blijft maatwerk. Geen enkel menselijk lichaam werkt hetzelfde. Zoek uit wat goed werkt voor jouw lichaam en probeer vanuit deze positie zo veel mogelijk te variëren. Want variatie zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Experts, dieetgoeroes en foodies kunnen je ideeën aandragen om meer te variëren, maar beschouw deze input als interessante extra’s. Gezonde keuzes maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren, dat kun je na het lezen van dit boek voortaan zelf!

In een notendop komt gezondheid neer op: stop met het overdenken van je leefstijl. Zorg voor de juiste kennis over je voeding. Maak goede keuzes tijdens het shoppen voor voedsel. Eet en drink voor 80 procent wat je aan voedingsstoffen nodig hebt, als brandstof om je lichaam optimaal te laten functioneren en gebruik de andere 20 procent om te genieten. Voorkom dat je veel stilzit en zorg dat je minimaal 2,5 uur per week (matig) intensief beweegt door te fietsen, wandelen of sporten. Ontspan en zorg voor voldoende slaap. En herhaal dit voor de rest van je leven.

Steffi Haazen
 


Meer columns


Het geheim van slanke mensen

Het geheim van slanke mensen

Vóór Het geheim van slanke mensen dacht ik altijd in twee kampen: het slanke kamp met van die dunne types die het zo makkelijk hebben; de geluksvogels. En ‘mijn soort mensen’, de wat dikkere figuren, de levensgenieters die, net als ik, van de wind al aankomen. En die – om een beetje toonbaar te zijn – een eeuwige strijd moeten voeren.

Proeven is geloven: de vegetarische keuken is echt fantastisch!

Proeven is geloven: de vegetarische keuken is echt fantastisch!

De Vegabijbel. De kroon op mijn werk van de afgelopen twintig jaar. Want ja, zo lang geleden begon deze vegetarische ontdekkingsreis voor mij. Ik was negen jaar en realiseerde me tijdens het eten van een spaghetti bolognese voor het eerst dat
de koe in de wei dezelfde koe was als op mijn bord. Sindsdien heb ik nooit meer vlees gegeten, en ongepland loopt die beslissing van dat kleine meisje als een rode draad door mijn leven.