Gezondheid in een notendop

Gezondheid in een notendop


Voedingspatronen zijn in beweging. Voorheen waren het verschillende diëten die om de beurt opgehemeld werden, zoals Atkins, Weight Watchers, Cambridge, South Beach en nog vele andere. Tegenwoordig komt de ene voedingshype na de andere voorbij in kranten, op televisie en vooral via sociale media: van kokosolie en agavesiroop tot chiazaad en tarwegras. Als voedingsdeskundige krijg ik dagelijks vragen van mensen die de weg kwijt zijn in dit doolhof van gezonde voeding. En dat is zonde, want in de basis is goede voeding helemaal niet zo ingewikkeld. Ik beloof je dat je na het lezen van dit boek zelfverzekerd gezonde producten en gerechten kunt kiezen.
 

Maar let wel, voeding blijft maatwerk. Geen enkel menselijk lichaam werkt hetzelfde. Zoek uit wat goed werkt voor jouw lichaam en probeer vanuit deze positie zo veel mogelijk te variëren. Want variatie zorgt ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Experts, dieetgoeroes en foodies kunnen je ideeën aandragen om meer te variëren, maar beschouw deze input als interessante extra’s. Gezonde keuzes maken op basis van jouw persoonlijke voorkeuren, dat kun je na het lezen van dit boek voortaan zelf!

In een notendop komt gezondheid neer op: stop met het overdenken van je leefstijl. Zorg voor de juiste kennis over je voeding. Maak goede keuzes tijdens het shoppen voor voedsel. Eet en drink voor 80 procent wat je aan voedingsstoffen nodig hebt, als brandstof om je lichaam optimaal te laten functioneren en gebruik de andere 20 procent om te genieten. Voorkom dat je veel stilzit en zorg dat je minimaal 2,5 uur per week (matig) intensief beweegt door te fietsen, wandelen of sporten. Ontspan en zorg voor voldoende slaap. En herhaal dit voor de rest van je leven.

Steffi Haazen
 


Meer columns


Regula's liefde voor Groot-Brittannië

Regula's liefde voor Groot-Brittannië

Al sinds ik klein ben, heb ik een fascinatie voor Groot-Brittannië. Die ontstond toen ik op vijfjarige leeftijd een kinderliedje hoorde waarin een beeld werd geschetst van een groen eiland met kastelen, prehistorische monumenten, indrukwekkende koninginnen, dappere ridders en mystieke wezens. Alles wat Engels was, maakte me blij. Mijn moeder en ik maakten uitstapjes naar de enige Engelse winkel in België om shortbread te kopen en keken naar historische drama’s en documentaires op de BBC.

 

Voeding? Nee joh: eten!

Voeding? Nee joh: eten!

Met ‘voeding’ zijn we de laatste jaren doodgegooid en suf over geluld. Met alle do’s en don’ts, hypes en trends. Over nieuwe wijn in oude zakken en oude slobbers in frisse verpakkingen… Wel of geen koolhydraten, gluten, antioxidanten, voedingssupplementen. Paleo. Rauw. Vegan. Met als voorlopig sluitstuk een vleesrevolte op angstaanjagend grote barbecues. Minder, minder? Ben je besodemieterd: meer, meer! Een rollercoaster waar ik kotsmisselijk uitstapte en elk gevoel voor richting kwijt was. Het consequent uitvoeren van De Tien Geboden is er niks bij. Met ‘voeding’ als alter ego voor regels en wetten heb ik mijn portie dus wel gehad. Liever heb ik het over eten. KLINKT ‘ETEN’ NIET VELE MALEN GEZELLIGER DAN ‘VOEDING’? Natuurlijk! Daarbij is eten een werkwoord, er gebeurt iets! Die voeding krijgen we er gratis bij.