Het allerlekkerste gerecht

Het allerlekkerste gerecht


Regelmatig krijg ik vragen over de Marokkaanse keuken. De vraag die mij het meeste wordt gesteld, is wat ik nou het allerlekkerste gerecht vind. Ik kan eerlijk zeggen dat alle gerechten uit de Marokkaanse keuken mij gelukkig maken en dat komt doordat ik ermee opgegroeid ben. Bijna alle gerechten hebben voor mij een speciale betekenis; een mooie herinnering die eraan verbonden is.

Als ik dan tóch gedwongen word om een gerecht te kiezen, vind ik bastilla met kip het állerlekkerst. De combinatie tussen hartig (kruiden en specerijen), fris (ingelegde sinaasappels of citroenen), zoet (noten, suiker en oranjebloesemwater), smeuïg (gevogeltemengsel) en krokant (noten en filodeeg) maakt dit gerecht tot een ware smaakbom.

Voor de ongetrainde tong lijkt dit een onsmakelijk gerecht. Heel vaak heb ik van mensen te horen gekregen dat het een onmogelijk combinatie is.
Net zo vaak kreeg ik na het proeven van dit heerlijke gerecht van diezelfde mensen complimenten.

Een waar koningsmaal. Heerlijk recept van mijn moeder, geperfectioneerd door mij.


Meer columns


Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Welke keuken zou je meenemen naar een onbewoond eiland?

Dat vroeg mijn kookgrage moeder mij vroeger weleens. ‘De Italiaanse’, antwoordde ik steevast. Als kind leek mij deze keuken met pizza, pasta en goddelijke gelato eentje die nooit zou gaan vervelen. Nu, enkele decennia later, zou ik dit antwoord niet meer zo geven. Ik kook de hele wereld over. Soms heb ik zin in paella, soms in pittige saté’s, soms in stevige Marokkaanse troostsoep. Hoewel ik nog steeds dol ben op Italiaans eten, is er zoveel meer bij gekomen. Het zijn gerechten en smaken die ik voor geen goud zou willen missen.

Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.