Het is weer bramentijd

Het is weer bramentijd


De braam: mijn favoriete wildplukfruit Het zal er vast mee te maken hebben dat ik een soort alarmeringssysteem in mij heb voor bramenstruiken, want ik zie ze echt overal groeien; in de greppel langs de weg, in het park, bij het paadje langs het spoor, bij de rand van het bos... 

Een bramenstruik is eigenlijk een soort onkruid met lange takken vol stekels, waar toevallig heerlijke bramen aan zitten. Zo aan het eind van de zomer doe ik dan ook niets liever dan de rijpe donkerpaarse bessen plukken en in mijn emmertje stoppen. Wil je weten waar bij jou in de buurt bramenstruiken te vinden zijn, kijk dan eens op de site wildplukwijzer.nl. Een erg leuke site die aangeeft waar je groente en fruit ‘in het wild’ bij jou in de buurt kunt spotten.

Opvallend aan bramen is dat ze wel familie zijn van frambozen maar anders van de struik komen. Frambozen hebben een holte, waar je je vinger zo leuk in kunt steken om ze er vervolgens vanaf te happen, bij bramen blijft de bloembodem aan de vrucht zitten. Bramen zijn wel net als frambozen tere bessen. Verwerk ze daarom het liefst nog dezelfde dag waarop je ze geplukt hebt tot jam, siroop, azijn, saus, ijs, gelei of waar je maar zin in hebt.

Tip: Bramen plukken kun je beter niet in mooie kleren doen, want je blijft er zo mee aan de doornen van de struik hangen. Ik heb een keer een grote overall gekregen van stevig katoen waar die nare stekels no way doorheen komen. Verder bind ik mijn mouwen en broekspijpen dicht met elastiek, zodat er geen wespen in kunnen vliegen.

Ik zie er niet uit, maar ik kan wel ongestoord plukken.

Philippine van der Goes


Meer nieuws



De eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november

Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).