Het is weer bramentijd

Het is weer bramentijd


De braam: mijn favoriete wildplukfruit Het zal er vast mee te maken hebben dat ik een soort alarmeringssysteem in mij heb voor bramenstruiken, want ik zie ze echt overal groeien; in de greppel langs de weg, in het park, bij het paadje langs het spoor, bij de rand van het bos... 

Een bramenstruik is eigenlijk een soort onkruid met lange takken vol stekels, waar toevallig heerlijke bramen aan zitten. Zo aan het eind van de zomer doe ik dan ook niets liever dan de rijpe donkerpaarse bessen plukken en in mijn emmertje stoppen. Wil je weten waar bij jou in de buurt bramenstruiken te vinden zijn, kijk dan eens op de site wildplukwijzer.nl. Een erg leuke site die aangeeft waar je groente en fruit ‘in het wild’ bij jou in de buurt kunt spotten.

Opvallend aan bramen is dat ze wel familie zijn van frambozen maar anders van de struik komen. Frambozen hebben een holte, waar je je vinger zo leuk in kunt steken om ze er vervolgens vanaf te happen, bij bramen blijft de bloembodem aan de vrucht zitten. Bramen zijn wel net als frambozen tere bessen. Verwerk ze daarom het liefst nog dezelfde dag waarop je ze geplukt hebt tot jam, siroop, azijn, saus, ijs, gelei of waar je maar zin in hebt.

Tip: Bramen plukken kun je beter niet in mooie kleren doen, want je blijft er zo mee aan de doornen van de struik hangen. Ik heb een keer een grote overall gekregen van stevig katoen waar die nare stekels no way doorheen komen. Verder bind ik mijn mouwen en broekspijpen dicht met elastiek, zodat er geen wespen in kunnen vliegen.

Ik zie er niet uit, maar ik kan wel ongestoord plukken.

Philippine van der Goes


Meer nieuws



Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.