'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'

'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'


In PS Het Parool van afgelopen zaterdag vertelt Mara Grimm, schrijfster van Ontbijt, over de ontwikkelingen binnen de ontbijtcultuur. 

Namelijk over het toenemende belang van het eerste maaltje van de dag: 'Zo rond de zeventiende, achttiende eeuw zijn we gaan ontbijten. In de middeleeuwen mochten alleen zieken en ouderen ontbijten, de vasten zo vroeg onderbreken was een teken van gulzigheid. Nu wordt het er zo ingeramd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, daardoor denk je: dat gebeurt al sinds Adam en Eva. Niet dus. Maar je wordt tegenwoordig bijna gestenigd als je niet ontbijt.' 

Voor haar boek Ontbijt: De lekkerste recepten, verhalen & adressen voor in de ochtend heeft Mara twee jaar lang bijna elke dag drie keer ontbeten en onderzoek gedaan naar deze maaltijd. 'Wat ik heel verrassend vond, was dat op een gegeven moment ontbijtfeestjes salonfähig werden, je kon er ook als vrouw zonder begeleiding naartoe, iets wat 's avonds not done was. Mara ontbijt daarentegen zelf het liefst in bed: 'óf buiten de deur óf in bed. Nóóit aan tafel. Het ontbijt werd van oudsher sowieso in de slaapvertrekken genuttigd. Pas vanaf de achttiende eeuw ontstond de Engelse breakfast parlour. In bed ontbijten is een luxe, een zondagochtendgevoel maar dan de hele week lang.' 

Nieuwsgierig naar nog meer feitjes en verhalen over ontbijten? Of altijd al nasi goreng, fetteh of steak and eggs in de vroege ochtend willen eten? In Ontbijt schotelt Mara Grimm je de lekkerste gerechtjes voor in de ochtend voor, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden. 


Meer nieuws



Een nieuwe klassieker

Een nieuwe klassieker

De Fransen zijn erg trots op hun produits de terroir, oftewel de regionale producten. Op lokale markten staan altijd wel boeren die hun eigen verbouwde producten zelf aan de man brengen. De Fransen geven erg om eten en hechten er grote waarde aan om te weten waar de ingrediënten voor de maaltijd vandaan komen. Ook op de markten in de grote steden staat over het algemeen bij de producten beschreven uit welke regio ze afkomstig zijn.

We eten geen lijsters meer

We eten geen lijsters meer

Dat er tegenwoordig voedsel in overvloied is, is een zegen. Maar daar op een verantwooerde manier mee omspringen, is nog niet zo eenvoudig. Misschien kan 'De Elisabeth', een heruitgave van een oud kookboek, daarbij een handje helpen.