'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'

'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'


In PS Het Parool van afgelopen zaterdag vertelt Mara Grimm, schrijfster van Ontbijt, over de ontwikkelingen binnen de ontbijtcultuur. 

Namelijk over het toenemende belang van het eerste maaltje van de dag: 'Zo rond de zeventiende, achttiende eeuw zijn we gaan ontbijten. In de middeleeuwen mochten alleen zieken en ouderen ontbijten, de vasten zo vroeg onderbreken was een teken van gulzigheid. Nu wordt het er zo ingeramd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, daardoor denk je: dat gebeurt al sinds Adam en Eva. Niet dus. Maar je wordt tegenwoordig bijna gestenigd als je niet ontbijt.' 

Voor haar boek Ontbijt: De lekkerste recepten, verhalen & adressen voor in de ochtend heeft Mara twee jaar lang bijna elke dag drie keer ontbeten en onderzoek gedaan naar deze maaltijd. 'Wat ik heel verrassend vond, was dat op een gegeven moment ontbijtfeestjes salonfähig werden, je kon er ook als vrouw zonder begeleiding naartoe, iets wat 's avonds not done was. Mara ontbijt daarentegen zelf het liefst in bed: 'óf buiten de deur óf in bed. Nóóit aan tafel. Het ontbijt werd van oudsher sowieso in de slaapvertrekken genuttigd. Pas vanaf de achttiende eeuw ontstond de Engelse breakfast parlour. In bed ontbijten is een luxe, een zondagochtendgevoel maar dan de hele week lang.' 

Nieuwsgierig naar nog meer feitjes en verhalen over ontbijten? Of altijd al nasi goreng, fetteh of steak and eggs in de vroege ochtend willen eten? In Ontbijt schotelt Mara Grimm je de lekkerste gerechtjes voor in de ochtend voor, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden. 


Meer nieuws



De eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november

Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).