'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'

'Ik ontbijt altijd óf buiten de deur óf in bed'


In PS Het Parool van afgelopen zaterdag vertelt Mara Grimm, schrijfster van Ontbijt, over de ontwikkelingen binnen de ontbijtcultuur. 

Namelijk over het toenemende belang van het eerste maaltje van de dag: 'Zo rond de zeventiende, achttiende eeuw zijn we gaan ontbijten. In de middeleeuwen mochten alleen zieken en ouderen ontbijten, de vasten zo vroeg onderbreken was een teken van gulzigheid. Nu wordt het er zo ingeramd dat het de belangrijkste maaltijd van de dag is, daardoor denk je: dat gebeurt al sinds Adam en Eva. Niet dus. Maar je wordt tegenwoordig bijna gestenigd als je niet ontbijt.' 

Voor haar boek Ontbijt: De lekkerste recepten, verhalen & adressen voor in de ochtend heeft Mara twee jaar lang bijna elke dag drie keer ontbeten en onderzoek gedaan naar deze maaltijd. 'Wat ik heel verrassend vond, was dat op een gegeven moment ontbijtfeestjes salonfähig werden, je kon er ook als vrouw zonder begeleiding naartoe, iets wat 's avonds not done was. Mara ontbijt daarentegen zelf het liefst in bed: 'óf buiten de deur óf in bed. Nóóit aan tafel. Het ontbijt werd van oudsher sowieso in de slaapvertrekken genuttigd. Pas vanaf de achttiende eeuw ontstond de Engelse breakfast parlour. In bed ontbijten is een luxe, een zondagochtendgevoel maar dan de hele week lang.' 

Nieuwsgierig naar nog meer feitjes en verhalen over ontbijten? Of altijd al nasi goreng, fetteh of steak and eggs in de vroege ochtend willen eten? In Ontbijt schotelt Mara Grimm je de lekkerste gerechtjes voor in de ochtend voor, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden. 


Meer nieuws



Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.