In de maak: Vleesbijbel

In de maak: Vleesbijbel


We zijn een boek aan het maken over vlees, want dat is er nog niet. Onzin natuurlijk, er zijn er zoveel. In alle soorten en maten. Slechts één daarvan heeft echt indruk op mij gemaakt: het grote gele slagersboek uit 1972, het lesboek Vleesverwerken van de SVO vakopleiding. Het boek waar ik als leerling-slager les uit kreeg. Dat boek vormde de basis voor mijn vleeskennis.

Niet dat het genoeg was. Integendeel, daarna begon het kennis verzamelen pas. Want het meeste van wat ik weet over vlees heb ik geleerd op de werkvloer, door het te doen. Niet bij één bedrijf, maar bij vele, om alle aspecten van het slagersvak onder de knie te krijgen. Hoe meer ik leerde hoe leuker het werd. Want vlees is veelzijdig en bijna oneindig gevarieerd. Er zijn altijd verschillen qua smaak, structuur, malsheid en vetpercentage. Dat maakt het slagersvak zo fascinerend, maar vaak ook wel ingewikkeld.

Met de Vleesbijbel neem ik je mee in mijn wereld. Want vlees is en blijft een populair product. Populair, maar ook betwist en tot mijn grote verdriet komt het regelmatig negatief in het nieuws. De vraag om de vleeshandel transparanter te maken klinkt steeds luider. Terecht natuurlijk. Alleen is dit niet enkel aan de producenten, de consument moet hier ook voor open staan. De meeste willen namelijk wel vlees eten, maar worden er liever niet mee geconfronteerd dat daarvoor een dier wordt geslacht. Door duidelijkheid te scheppen over vlees zal de vleeshandel langzaam transparanter worden. 

Eind februari 2017 ligt de Vleesbijbel in de winkels!


Meer nieuwsMasterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass, dé nieuwe reeks kookboeken!

Masterclass is een nieuwe reeks kookboeken van Carrera Culinair. De eerste drie delen die begin april verschijnen zijn 'Cakes' van Rutger van de Broek, 'Dips' van Ramon Brugman en 'Groente op de BBQ' van Julius Jaspers. 

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

‘Kook tien recepten uit deze Vegabijbel, dan weet ik zeker dat je stap voor stap net zoveel van de vegetarische keuken gaat houden als ik.’

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste vegetarische platform van Nederland. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is – maar juist verrassend, smaakvol en helemaal niet moeilijk. In 2018 lanceerde Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees de nieuwe normaal te maken in Nederland. Na de hippe vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.