In de maak: Vleesbijbel

In de maak: Vleesbijbel


We zijn een boek aan het maken over vlees, want dat is er nog niet. Onzin natuurlijk, er zijn er zoveel. In alle soorten en maten. Slechts één daarvan heeft echt indruk op mij gemaakt: het grote gele slagersboek uit 1972, het lesboek Vleesverwerken van de SVO vakopleiding. Het boek waar ik als leerling-slager les uit kreeg. Dat boek vormde de basis voor mijn vleeskennis.

Niet dat het genoeg was. Integendeel, daarna begon het kennis verzamelen pas. Want het meeste van wat ik weet over vlees heb ik geleerd op de werkvloer, door het te doen. Niet bij één bedrijf, maar bij vele, om alle aspecten van het slagersvak onder de knie te krijgen. Hoe meer ik leerde hoe leuker het werd. Want vlees is veelzijdig en bijna oneindig gevarieerd. Er zijn altijd verschillen qua smaak, structuur, malsheid en vetpercentage. Dat maakt het slagersvak zo fascinerend, maar vaak ook wel ingewikkeld.

Met de Vleesbijbel neem ik je mee in mijn wereld. Want vlees is en blijft een populair product. Populair, maar ook betwist en tot mijn grote verdriet komt het regelmatig negatief in het nieuws. De vraag om de vleeshandel transparanter te maken klinkt steeds luider. Terecht natuurlijk. Alleen is dit niet enkel aan de producenten, de consument moet hier ook voor open staan. De meeste willen namelijk wel vlees eten, maar worden er liever niet mee geconfronteerd dat daarvoor een dier wordt geslacht. Door duidelijkheid te scheppen over vlees zal de vleeshandel langzaam transparanter worden. 

Eind februari 2017 ligt de Vleesbijbel in de winkels!


Meer nieuwsDe eerste landenbijbel verschijnt in november

De eerste landenbijbel verschijnt in november

Na het succes van de kookbijbels verschijnt er dit jaar de eerste landenbijbel 'De bijbel van de Franse keuken' van Alain Caron. In in een strakke vernieuwde vormgeving slaan de kookbijbels een nieuwe weg in. 

5 BBQ-tips

5 BBQ-tips

1. Vlammen zijn geen vrienden

Barbecueën en vlammen zijn geen vrienden, dus houd daar rekening mee. Maak je vuur niet te groot. Vlammen krijg je vooral door het druipvet van vlees, van olie en van suiker. Als daar wat van in de barbecue valt, dan krijg je vlammen en gaat de boel verbranden. Gebruik dus met deze producten altijd een platesetter (een stalen
of keramieken plaat tussen het vuur en je rooster).