Julius Jaspers over de BBQbijbel

Julius Jaspers over de BBQbijbel


Mijn tiende boek, je kunt het een mijlpaal noemen, zelf noem ik het een logisch gevolg van mijn zoektocht naar lekker eten. Deze keer stap ik af van het ‘in 5 minuten afmaken’, maar een goede voorbereiding blijft natuurlijk een must. Het afmaken kan best weleens wat langer duren, maar who cares? Laat je gasten maar even wachten, het gaat erom dat je eten perfect klaargemaakt op tafel komt, en het vuur kan af en toe grillig zijn. Laat je dus niet opjutten, neem de tijd, het is het eindresultaat dat telt. (Alhoewel een beetje plannen natuurlijk nooit kwaad kan.)

Ik ga in dit boek uit van een BBQ met een deksel, dat kan een kamado zijn (meestal een keramische BBQ met een dikke wand zoals de Big Green Egg), of een ketel-BBQ. Ik geef aan als je een recept echt niet kunt maken zonder deksel (bij de cake bijvoorbeeld) of bij welk gerecht je kunt improviseren. In de receptuur worden iconen gebruikt van materialen (hardware) die je nodig hebt om het gerecht te bereiden. De meest essentiële hardware als een snijplank en een keukenmes laat ik hierbij buiten beschouwing. Nieuw in dit boek is het gebruik van de allergenen-iconen, om de recepten nog toegankelijker te maken voor de lezer die niet alles mag eten.

Om te beginnen ga ik vrij diep in op de aanwijzingen hoe je bijvoorbeeld vis moet fileren en vlees ontbenen en opbinden, omdat een goede voorbereiding zogezegd het halve werk is. En het is gewoonweg ook leuk! Na de how-to’s start ik met een hoofdstuk over groente op de BBQ – hoe lekker – waarna vis, gevogelte, rund, varken (mijn favoriet) en lam volgen. Daarna speciale aandacht voor burgers en spiesjes, en een hoofdstuk waar ik denk ik veel vrienden mee maak door haarfijn uit te leggen hoe het er bij de KCBS aan toe gaat! Ver vol gens geef ik je nog flink wat recepten voor bijgerechten en condimenten (sauzen, rubs en andere smaakmakers) en ik sluit natuurlijk af met zoet, want dat gaat ook top op de BBQ.

Ongelooflijk veel plezier aan het vuur!


Meer columns


Een boek over wild?

Een boek over wild?

Ja, echt: over wild. Het is het meest natuurlijke vlees, eigenlijk het ultieme scharrelvlees. Dit is dan ook hét boek voor mensen die hun eten serieus nemen, graag zelf koken en dan bij voorkeur kiezen voor ingrediënten die biologisch, natuurlijk, puur, lokaal en  seizoensgebonden zijn. En uiteraard voor de jager die het zelf geschoten wild het liefst zo lekker mogelijk op tafel wil krijgen.

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Van amandelkrullen tot Zeeuwse speculaas

Volgens mij is er geen land ter wereld met een rijkere koekjescultuur dan de onze. In elk gezin vind je een goedgevulde koektrommel, die rond koffie- en theetijd op tafel komt. Bij ons thuis was dat zeker het geval, en de koektrommel was een van de eerste dingen die ik als kind blindelings wist te vinden. We hadden twee koektrommels: eentje met de gewone koekjes voor doordeweeks en een met de luxere koekjes, speciaal voor de weekenden of als er bezoek kwam.