Meten is weten

Meten is weten


Een van de belangrijkste onderdelen van het maken van cocktails is het correct afmeten van ingrediënten. Sommige mensen denken dat de beste bartenders op gevoel cocktails kunnen maken, net als topchefs op gevoel kunnen koken...

In zekere zin klopt dit ook wel en natuurlijk weet je op een gegeven moment wat een bepaalde hoeveelheid van een ingrediënt met de balans van de cocktail zal doen, maar juist wanneer je telkens beter wordt in het maken van drankjes, zul je merken dat je het telkens leuker vindt om de cocktails te perfectioneren. En hoe kun je werken naar iets wat in jouw ogen perfect is, als je het elke keer een beetje anders doet zonder deze veranderingen te controleren?

Het maken van cocktails wordt soms gezien als een ambacht en met een duur woord – en in mijn ogen ietwat overdreven – wordt ons beroep ook wel [c]mixology[/c] genoemd. Noem mij maar gewoon een bartender die graag lekkere cocktails maakt. Waar ik het wel mee eens ben, is dat ons beroep een vak is waarin je kunt blijven leren. Ik word elke dag uitgedaagd om te groeien en mijn vak te perfectioneren. Dit kan in mijn ogen alleen wanneer ik bijhoud wat ik daadwerkelijk doe. Ik schrijf al mijn recepturen op, houd aanpassingen daarin bij en ook mijn experimenten worden in een apart notitieboekje opgeschreven. Wat heeft dit voor zin als ik de ingrediënten vervolgens uit de losse pols bij elkaar gooi? Om smaken te leren kennen en om te begrijpen hoe ze zich tot andere smaken verhouden, moet je weten hoeveel je daadwerkelijk van de smaak hebt toegevoegd. En heb je eindelijk een killercocktail te pakken, dan wil je hem natuurlijk precies hetzelfde na kunnen maken. Afmeten dus!


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.