Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar

Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar


Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar: op mosselzaad, op halfwasmosseltjes en op volgroeide mosselen die in door de vissers afgebakende vakken
op de bodem van de Oosterschelde liggen. Deze percelen pachten de mosselvissers van de overheid. Voorheen visten de mosselvissers het zaad, kleine schelpjes, uit de Waddenzee.

Deze visserij is aan banden gelegd vanwege het veroorzaken van veronderstelde milieuschade. De vissers ontwikkelden als alternatief invanginstallaties, waaraan de in de Waddenzee zwevende mossellarven zich hechten. Deze larven vormen het mosselzaad dat de vissers met schepen over hun percelen in de Oosterschelde verdelen. Eenmaal opgevist, worden de mosselen als bodemmosselen verkocht. Je kunt ook hangcultuurmosselen kopen. De kweker spuit het mosselzaad in lange kousen die hij vervolgens in het water hangt. De mosselen groeien uit tot schelpen die opvallend goed gevuld zijn. De Nederlandse bodemmosselen uit Yerseke zijn sinds 2011 gecertificeerd met het msc-keurmerk voor duurzame visserij. 


Meer columns


De bijbel van de Italiaanse keuken

De bijbel van de Italiaanse keuken

Wanneer je gevraagd wordt een boek te schrijven over de Italiaanse keuken dringt zich de vraag op: bestaat dé Italiaanse keuken eigenlijk wel? En kun je die vatten in één boek? Italië is pas sinds een slordige 150 jaar een eenheid. Tot die tijd waren het allemaal onafhankelijke, soevereine staatjes. Je kunt dan ook eigenlijk beter spreken van de Italiaanse regionale keuken. Wat we altijd weer fascinerend vinden is de enorme diversiteit in smaken en kookstijlen in Italië.

Mals groen

Mals groen

De warme voorjaarszon zou je haast het hoofd op hol brengen. Maar ook als sta je met een lijf vol lentekriebels overdag in een t shirt in de tuin, de nachten zijn nog vriezend koud, en dat kan nog wel een poos zo blijven ook. Dat betekent koelbloedige beheersing opbrengen. Je niet laten verleiden te vroeg te zaaien, maar wachten.