Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar

Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar


Mosselvissers vissen twee, soms drie keer op hun waar: op mosselzaad, op halfwasmosseltjes en op volgroeide mosselen die in door de vissers afgebakende vakken
op de bodem van de Oosterschelde liggen. Deze percelen pachten de mosselvissers van de overheid. Voorheen visten de mosselvissers het zaad, kleine schelpjes, uit de Waddenzee.

Deze visserij is aan banden gelegd vanwege het veroorzaken van veronderstelde milieuschade. De vissers ontwikkelden als alternatief invanginstallaties, waaraan de in de Waddenzee zwevende mossellarven zich hechten. Deze larven vormen het mosselzaad dat de vissers met schepen over hun percelen in de Oosterschelde verdelen. Eenmaal opgevist, worden de mosselen als bodemmosselen verkocht. Je kunt ook hangcultuurmosselen kopen. De kweker spuit het mosselzaad in lange kousen die hij vervolgens in het water hangt. De mosselen groeien uit tot schelpen die opvallend goed gevuld zijn. De Nederlandse bodemmosselen uit Yerseke zijn sinds 2011 gecertificeerd met het msc-keurmerk voor duurzame visserij. 


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.