Nederland slaat massaal aan het broodbakken: 'Het geeft rust en voldoening'

Nederland slaat massaal aan het broodbakken: 'Het geeft rust en voldoening'


Nergens is er nog meel of gist te krijgen, lijkt het wel, en verschillende molenaars hebben hun zaken moeten sluiten vanwege de drukte. Wat is er aan de hand? We zijn in quarantaine massaal brood aan het bakken.

"Een dag geen brood in je hand, is een dag niet geleefd", zegt meesterboulanger Hiljo Hillebrand. Hij is zo gek van brood dat hij zelfs op vakantie bij een lokale bakker langsgaat met de vraag of hij een dagje mee mag draaien. "Dan loop ik langs en vraag ik hoe laat ze beginnen. Meestal is dat om 2 uur 's nachts."

Als schrijver van de Broodbijbel krijgt hij altijd wel mails met vragen over brood bakken, maar de laatste tijd puilt zijn mailbox uit. En hij is niet de enige die merkt dat we massaal aan het bakken zijn geslagen: retailanalyst IRI zag de eerste week van de lockdown nog maar een lichte toename in de verkoop van bakproducten, maar daarna ging het hard. In de drukste week was er een stijging van bijna 95 procent ten opzichte van dezelfde week een jaar geleden.

Algemeen Dagblad

 


Meer columns


Over vlees

Over vlees

Je maaltijd begint al lang voor de eerste hap. Soms al jaren eerder. Voor alle ingrediënten, waar onder vlees, gelden altijd vier belangrijke parameters: plaats, ras, productie en rijping.

 

Over charcuterie...

Over charcuterie...

Charcuterie is het Franse woord voor vleeswaren. Nu hadden we dit boek Over Vleeswaren kunnen noemen, het allitereert zelfs best lekker, maar charcuterie omvat meer dan achterham en katenspek. Charcuterie is wat je aantreft als je op vakantie een Franse, Duitse of Italiaanse slager binnenstapt: sierlijke pâtés de campagne, rijpe pancetta’s, lomo’s met een mooie schimmelbedekking, smoky chorizo’s, krijtwitte lardo die smelt op je tong en klassieke terrines met een mooie aspiclaag. Met Over Charcuterie in de hand maak je zowel die achterham als katenspek, maar ook deze internationale charcuterie voortaan zelf.